2024. március 19. - József, Bánk

Erre lesz szüksége az újszülöttnek a kórházban

A szülést követő napok nyugodtabban és kényelmesebben telhetnek, ha mindent magunkkal viszünk, amire szükség van. Érdemes előre listáznunk, mi az, amit feltétlenül be kell tennünk a kórházi csomagba. Pakoljunk össze akár már a harmadik trimeszter elején.
2021. június 12. szombat 08:11 - HírExtra

Kevés baba igazodik a szülés kiírt időpontjához, így jó, ha nem kell kapkodnunk, ha eljött az idő. Természetesen nem kell kétségbeesnünk, ha otthon maradt valami. Mégis jobb azonban, ha kéznél van minden, amire a babának és a mamának szüksége lehet. 

A pelenkázás kellékei

Az első perctől fogva kartávolságon belül kell tartanunk a pelenkacseréhez szükséges eszközöket. Ezt jó, ha megszokjuk, mert a szülést követő 2-3 évben ez nem is fog megváltozni. Már a kórházba vigyünk magunkkal kis méretű pelusokat. Legyen nálunk popsikrém és nedves popsitörlő kendő is. 

Nagyon praktikusak a drogériákban kapható eldobható pelenkázólapok. Ezzel biztosíthatjuk a közösen használt pelenkázóasztalok higiéniáját. Ugyanebből a szempontból jó, ha több textilpelenkát is csomagolunk. A baba feje alá téve tiszta környezetben pihenhet a pici.

Babaruhák, babatakarók

A kórházak csecsemőosztályain eltérő lehet a gyakorlat, ami az újszülöttek ruháit illeti. Számos kórházban már megengedik, sőt kérik, hogy a baba a saját ruháit hordja az első napokban. Azonban sok intézményben még úgy nevezett kincstári ruhát adnak a picikre a csecsemős nővérek. 

Utóbbi esetben is szükség van legalább egy szett ruhácskára, ebben visszük haza a babát a kórházból. Emellett jó, ha van nálunk saját babatakaró is. Egyrészt így biztosan nem fog fázni a pici, másrészt hamarabb megszokja az otthoni illatokat. Arra ügyeljünk csak, hogy bababarát textiltermékeket vásároljunk.

Segítség a szoptatáshoz

A szülést követő újabb mérföldkő a szoptatás elkezdése. Ez sokszor nem megy zökkenőmentesen, de nem szabad elkeserednünk. Császármetszés után gyakran napokat kell várni a tejbelövellésre. Egy mellszívó készülékkel segíthetjük az anyatej beindulását. 

Előfordulhat, hogy a babának segítségre van szüksége a helyes technika elsajátításához. Vigyünk magunkkal mellbimbóvédőket a kórházba. Ezzel elkerülhetjük a kisebesedést és így a mellbimbók fájdalmait. Ráadásul a babát is a jó szopási módra ösztönzik a bimbóvédők.

Higinéiai termékek

Az egészségügyi intézményekben kiemelten fontos a megfelelő higiénia. Ezért mi magunk is sokat tehetünk a saját és a babánk érdekében egyaránt. Legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő, mellyel áttörölhetjük a különböző felületeket. Használjunk kézfertőtlenítőt, és mossunk gyakran kezet. 

Szoptatás után mindig töröljük át a melleket nedves ruhával, és cseréljünk gyakran melltartóbetétet. Így elkerülhetjük, hogy a babánál például szájpenész alakuljon ki. Anyaként csomagoljunk eldobható egészségügyi termékeket a kórházi napokra. A betétek, az eldobható bugyik, törlőkendők megkönnyítik az intim területek tisztán tartását. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását