2024. május 5. - Györgyi

Tanulmánykötet született a fociról

A labdarúgást körülvevő világról, a legnépszerűbb sportág globalizálódásáról és a magyar futball válságáról szóló tanulmánykötetet mutattak be a szerkesztők hétfőn az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.
2008. május 26. hétfő 21:00 - Hírextra
A játék hatalma: futball - pénz - politika című kötetet Krausz Tamás egyetemi tanár és Mitrovits Miklós történész szerkesztette.

A hét szerző által jegyzett kötet bevezetőjében idézi a nemrég elhunyt Balogh Sándor történész mondását, amely szerint "a futball a mindenkori politika tükörképe". Ennek szellemében a tanulmányok egyike történetileg mutatja be, hogyan vált a sportág Európa legnagyobb szórakoztatóipari multinacionális vállalkozásává.

A globalizációs folyamatok hatását, a tőke és a politika befolyásának erősödését brit és orosz példákat felvonultató tanulmányok mutatják be. Természetesen a legtöbb tanulmány a magyar jelenségeket elemzi, kutatva többek között azt, miért nem sikerült az elmúlt évtizedekben egyetlen, máshol jól működő modellt sem átültetni a magyarországi gyakorlatba.

A Ferencváros és az Újpest elmúlt évtizedével foglalkozó tanulmányok konkrét példákon keresztül vázolják fel a politika, a tőke, az üzlet szerepét a magyar futballban.

Szó esik két fejezetben is a Puskás-jelenségről; egyfelől a "száguldó őrnagy" 1981-es hazalátogatásáról, annak körülményeiről, hatásáról, illetve arról, hogyan vált Puskás temetése a politika üzletévé. S olvashatunk elemzést Varga Zoltán "disszidálásáról", illetve Varga és Albert rivalizálásáról, mint két magatartásforma, két modell konfliktusáról.

A 180 oldalas kötet a L'Harmattan Kiadó és az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszékének kiadásában jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását