2024. április 19. - Emma

Őskori barlangot találtak

Pattintott kőeszközöket és a Közel-Keletről réges-rég kipusztult állatok csontjait találták a régészek abban az őskori cseppkőbarlangban, amelyet szennyvízcsatornát építő munkások fedeztek fel véletlenül Izrael nyugati részén.
2008. május 26. hétfő 08:50 - Hírextra

Ofer Marder, az Izraeli Régészeti Hivatal őskori osztályának vezetője szerint az elmúlt fél évszázadban nem bukkantak ilyen jó állapotban megőrződött történelem előtti leletekre.

A cseppkőbarlang több "teremből" áll, amelyek közül a legnagyobb 60-szor 80 méteres. A régészek számtalan kőeszközt, valamint állati csontokat találtak: a leletek között akadnak szarvas-, bölény- és medvecsontok - olyan állatok maradványai, amelyek régen kipusztultak a térségből.

Az első becslések szerint a cseppkőbarlang a késői őskor időszakában, az úgynevezett felső paleolitikumban volt lakott, nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt.

A barlang, amelyet az Izraeli Régészeti Hivatal munkatársai vizsgálnak, jelenleg nem látogatható. A kutatások későbbi szakaszában az állati maradványokra koncentrálnak, amelynek révén a tudósok bővíthetik ismereteiket a térség korabeli élővilágáról, éghajlatáról, s földtanáról.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását