2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mégsem ismeretlen a most felfedezett törzs

A brazil hatóságok számára évtizedek óta ismert annak az elszigetelt indián törzsnek a létezése, amelyről május végén röppentek fel szenzációs hírek és fotók.
2008. június 23. hétfő 21:25 - Hírextra
A közvetlen kapcsolatot ugyan senki nem vette fel a nomád törzzsel, amely az Amazonas menti őserdő Peruval határos, nyugati részén él. És senki nem tudja, mennyit ismernek ezek az őserdei emberek a külvilágból. - A törzset, amelynek neve ismeretlen, először 1910 körül fedezték fel - idézte Carlos Meirellest, az indiánok védelméért felelős brazil kormányhivatal (Funai) illetékesét a National Geographic internetes honlapja.

Meirelles volt az, aki május 29-én a Survival International nevű, törzsszövetségben élő embercsoportokat segítő szervezeten keresztül nyilvánosságra hozta az egész világot bejárt fotót arról, amint élénkpirosra festett emberek nyilaikat rázzák a fölöttük szálló repülőgép felé.
Az illetékes utóbb elmondta, azért tett közzé a májusban készült fotókat, hogy bizonyítsa a törzs létezését.

A felvételek azonnal vitát váltottak ki arról, miként kell megőrizni a teljes elszigeteltségben élő törzseket. Legalább 100 elszigetelten élő törzs létét feltételezik világszerte, ezek több mint fele Brazília és Peru őserdeiben él. Valamennyiüket fenyegeti földjeik elvétele vagy olyan új betegség, mely számukra halálos lehet.

Jose Carlos Meirelles elmondta, a törzsek létezését fenyegető veszélyek ellenére a májusban lefényképezett csoport lélekszáma az elmúlt 20 évben megkétszereződött.

Tudjuk róluk, hogy homlokukon lenyírják a hajat, de hosszú hajat viselnek. Gyapotot termesztetnek - vagy csak úgy megtalálják a dzsungelben -, és anyagot készítenek belőle, hogy szoknyákat készítsenek a férfiak részére, a nők számára pedig öveket és hajpántot. Függőágyakat is készítenek, amelyek pálmalevél fedte kunyhóikban függesztenek fel. Mezőgazdászok, nagy mezőik vannak, maniókát, kukoricát, mandulát, tököt és különféle burgonyát, banánt, papaját és jamgyökeret termesztenek - magyarázta Meirelles.

Felfedte, hogy ebben a hatalmas körzetben él még három hasonló, elzárkózva élő indián törzs mintegy 150 kilométerre egymástól.

1988-ban a Funai megfigyelte ezt a törzset a levegőből, és brazil cserkészek expedíciót tettek a térségben, hogy megjelöljék a törzs területét. 1989 óta a brazil kormány védelmi állást működtet az Envira folyó térségében, itt hat állami illetékes kellő távolságból óvatosan, mintegy védelmezően figyeli a térséget, távol tartja a fejlesztőket attól, hogy területeket hódítsanak meg - mondta Meirelles.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását