2024. május 3. - Tímea, Irma

Nők a hegyen, ajjaj!

Nagy izgalom támadt az észak-görögországi Athosz-hegyen, amikor négy nő a több évszázados szigorú tilalom ellenére belépett a hegyek között meghúzódó autonóm görögkeleti szerzetesköztársaság területére. A négy moldáv nő illegális bevándorlóként került a S
2008. május 26. hétfő 14:54 - Hírextra
Az eset nyomán felindult szerzetesek riasztották rendőröket, akik végül egy illegális bevándorlóknak fenntartott táborba szállították az ugyancsak pánikba esett asszonyokat. A nők elmondása szerint Törökországból érkeztek egy kis hajón ukrán embercsempészek segítségével, akiknek fejenként 4 ezer eurót fizettek, hogy Olaszországba jussanak. Az ukránok azonban az Égei-tenger partján, görög földön partra tették és sorsukra hagyták őket. A bevándorlók között volt állítólag még négy moldáv férfi is, őket még keresik a görög hatóságok.

A húsz ortodox görögkeleti monostorból álló, Szűz Máriának szentelt szerzetes-köztársaságba nőknek, sőt nőstény állatoknak is szigorúan tilos a belépés egy 1045-ből származó tiltó rendelkezés értelmében. A 2500 szerzetesnek otthon adó közösségben a tilalom ma is érvényben van a feminista szervezetek tiltakozása ellenére. A szabályt megszegő nőket elvileg kettőtől tizenkét hónapig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják. Az Európai Parlament az elmúlt években hiába kérte Görögországot, hogy oldja fel a nemek közti egyenjogúságot sértő korlátozást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását