2024. április 25. - Márk

Döntöttek Hodorkovszkij ügyében

A bíró bűnösnek találta Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnást, a Yukos (Jukosz) konszern egykori főrészvényesét, aki ellen a második perben hétfőn megkezdődött az ítélet kihirdetése a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán.
2010. december 27. hétfő 12:18 - HírExtra
Ugyanez a helyzet Platon Lebegyevvel, Hodorkovszkij volt üzlettársával. A vádlottak ügyvédei közölték, hogy az ítéletben elmondottak gyakorlatilag azonosak az ügyészség által felhozott vádakkal, s bejelentették, hogy az elmarasztaló ítéletet megfellebbezik. Ezúttal bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett lopással vádolták Oroszország egykor leggazdagabb emberét.

Az ügyvédek honlapja egyébként több órára összeomlott.

Az ügyészség 14 év szabadságvesztés büntetést indítványozott, de nem világos, hogy ebbe az első perben kiszabott 8 évet be akarják-e számítani. Ha igen, Hodorkovszkijék 2017-ben szabadulhatnak - ha nem indítanak ellenük újabb pert -, de számos megfigyelő szerint a következő elnökválasztásig, 2012-ig akarják rács mögött tartani őket.

Ljudmilla Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet vezetője Mihail Hodorkovszkij és Platon Lebegyev bűnösnek minősítését követően kijelentette: "Hősnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen perben felmentő ítéletet hozzon. Ezt vártam, mégis elkeserít".

A 82 éves Alekszejeva több más neves jogvédővel együtt megjelent a pert tárgyaló Hamovnyiki bíróságnál hétfőn reggel, s külön elkeseredésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a bíróság előtt összegyűlt tömegből húsznál több embert rendőrségi buszokba vittek és előállítottak.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, a Szolidaritás ellenzéki mozgalom egyik vezetője rémisztő hírnek minősítette, hogy a bíróság elmarasztalta a vádlottakat. "Rémálom. A mai sok tekintetben sorsszerű nap. Hodorkovszkij és Lebegyev elítélése a törvények, a jog és az alkotmány lábbal taposása. Az ország számára igen szomorú fordulat, a modernizálásról szóló szavak temetése ez".

Az Oroszország önkény és korrupció nélkül nevű párt, amely most próbálja bejegyeztetni magát, s amelynek vezetői mind az orosz kormányban korábban ténykedő politikusok, rámutatott: a vádlottak elmarasztalása súlyos negatív következményekkel jár az ország gazdasági és társadalmi helyzetére, az ítéletet politikai megrendelésre meghozottnak, a pert abszurdnak nevezte.

Szergej Ivanyenko, a Jabloko liberális ellenzéki párt egyik vezetője kijelentette: az ítélet azt mutatja, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök között nincs eltérés: marad a bürokratikus, tekintélyelvű rendszer, és mélyül a szakadék a valóság és a hatalom döntései között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását