2024. április 24. - György

Középiskolás filmes vetélkedő

Filmelméleti és -történeti tudását méri össze öt, középiskolás diákokból álló csapat péntek délután a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban - közölte Böszörményi Gábor, a vetélkedőt elindító Mozinet Magazin főszerkesztője az MTI-vel.
2008. május 26. hétfő 09:10 - Hírextra
A döntőn a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium, a hevesi Eötvös József Középiskola, a budapesti ELTE Trefort Ágost Gimnáziuma, a Városmajori Gimnázium, valamint a Balassi Bálint Gimnázium csapatai mérik össze filmes tudásukat. A döntőben filmelemző és kifejtő jellegű feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak.

A zsűri elnöke Báron György filmkritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. A grémium tagja Bakos Edit, az Uránia igazgatója, Hartai László, a mozgóképkultúra- és médiaismeret tantárgy elindítója, Kozma Károly filmforgalmazási szakember, Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára és Varró Attila filmkritikus, az ELTE filmszakának tanára.

Böszörményi Gábor felidézte, hogy 2006 szeptemberében a magazinban a középiskoláknak műfajtörténeti és elméleti írásokat tartalmazó rovatot indítottak. A magazin a rovat ötletével szinte az összes magyarországi középiskolát megkereste, az 1400 intézmény közül 554 iskola regisztrált a programba, amelynek keretében a filmtanárok vállalták, hogy eljuttatják a diákokhoz a magazint és anyagait használják az órákon - fűzte hozzá.

Mint mondta, a diákok érdeklődését a tematikához kapcsolódó játékos vetélkedővel fokozták, a nyolc hónapos verseny keretében a legjobb csapatokat DVD-vel, filmes szakkönyvekkel jutalmazták. A tavalyelőtti verseny sikerén felbuzdulva a magazin úgy határozott, hogy a legjobb eredményt elérő öt csapatnak döntőt szervez.

Az idei tanévben újabb nyolc (al)műfajt dolgoztak fel: a katasztrófafilm, a musical, a vámpírfilm, a történelmi film, a neo-noir, a gengszterfilm, a robotos science-fiction és a romantikus vígjáték történetét és jellemzőit mutatták be.

Hozzátette: a következő tanévben a középiskolásoknak szóló rovatban olyan kortárs amerikai rendezők életműveit, alkotásait mutatják be, akiknek - bár műfajban gondolkodnak - vannak erős szerzői vonásaik is. A rovat "hiánypótló", mivel a műfajelmélettel és -történettel soha nem foglalkoztak átfogóan Magyarországon, a témának nincs igazi szakirodalma - jegyezte meg a főszerkesztő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását