2024. május 2. - Zsigmond

Gusztos bírált

A patikaliberalizációval kapcsolatos egészségügyi miniszteri intézkedéseket bírálta interpellációjában Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő hétfőn az Országgyűlésben; a liberális képviselő nem fogadta el az erre adott miniszteri választ, de az Országgyűlés me
2008. május 26. hétfő 17:42 - Hírextra
Az SZDSZ képviselője azzal kapcsolatban kérdezte az egészségügyi minisztert, hogy a tárca vezetője felülvizsgálja a patikaárrés kérdését. Gusztos Péter szerint az egészségügyben elkezdett reformokat folytatni kell, nem pedig visszavenni belőlük.

A képviselő úgy fogalmazott, a patikaliberalizáció a gyógyszertárak szolgáltatásait igénybe vevők érdekeit, valamint a verseny kialakulását szolgálta.

Mivel indokolható a patikaárrés felülvizsgálata? - kérdezte a szabad demokrata képviselő.

Válaszában Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta: az árrés felülvizsgálatára azért volt szükség, mert kérdéses, mennyire tartják be a termelők és a gyógyszertárak. Hozzátette: ezzel összefüggésben azt kezdeményezik, hogy jogkövető magatartást tanúsítson a termelő és a gyógyszertár.

Székely Tamás szerint a patikaliberalizáció kapcsán természetes, hogy ellenőriznek egyes gyógyszertárakat.

Gusztos Péter a választ nem fogadta el, de a képviselők megszavazták.
A pénzügyminiszterhez fordult interpellációjával Katona Kálmán (MDF), aki azt kérdezte, mit kíván tenni a kormány a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Mavir szétválasztása kapcsán.

Az országnak az az érdeke, hogy ne válasszák le idő előtt a rendszerirányítót a szolgáltatóról - mondta a demokrata fórum képviselője.

Válaszában Veres János pénzügyminiszter elmondta: a kabinet minden körülményt megvizsgál az ügyben, és körültekintő döntést fog hozni. Ide kapcsolódva hangsúlyozta, nem születik olyan döntés, ami ellentétes lenne az Európai Unió elveivel, illetve az áramfogyasztók érdekeit helyezik előtérbe.

Nyárra tervezzük a döntést. Azt szeretnénk, hogy a piac erősödjön, az MVM értéke pedig növekedjen - mondta Veres János.

Katona Kálmán nem fogadta el a választ, de a képviselők többsége igen.

A fideszes Révész Máriusz, akit 2006. október 23-án bántalmaztak a rendőrök Budapesten a Fidesz nagygyűlése után, arról beszélt, hogy ügyében a rendőrség nem segítette, hanem minden eszközzel akadályozta az igazság kiderítését.

"Szép dolog a bajtársiasság, de itt hamis tanúzásról, bűnpártolásról, segítségnyújtás elmulasztásáról van szó" - jelentette ki a politikus, aki szerint nemcsak saját ügyében, hanem számos más esetben is hasonlóan járt el a rendőrség, függetlenül attól, hogy a Tilos Rádió munkatársáról, perui családapáról vagy jobboldali egyetemistáról van szó. Szerinte a közpénzből fenntartott rendőrség és a kormány akadályozza az igazság kiderülését.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt válaszolta: őszintén együttérez Révész Máriusszal. A minisztérium célja az, hogy egyetlen jogsértő se bújhasson ki a felelősség alól - tette hozzá.

Az államtitkár felsorolta, hány eljárást indítottak rendőrök ellen, milyen lépéseket tettek az ügyek kivizsgálása érdekében, ugyanakkor Révész Máriusz esetében arra figyelmeztetett, hogy folyamatban lévő ügyben nem ajánlatos állást foglalnia a minisztériumnak.

A fideszes politikus nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés többsége megszavazta.

Az MSZP-s Bókay Endre a regionális bizottságokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok iránt érdeklődött. Az interpellációjára válaszoló Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter elmondta, közoktatási intézmények, szakképzési hozzájárulásra kötelezettek, és felsőoktatási intézmények részesülhetnek a regionális támogatásokból, ám civil szervezetek nem.

A törvény alapján a döntéshozóra, a döntéselőkészítőre és közeli hozzátartozójára vonatkozik az összeférhetetlenség - mondta a miniszter.
Válaszát Bókay Endre elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását