2023. december 2. - Melinda, Vivien

Akkumulátorgyárak ellen titlakozik a Párbeszéd

A magyarországi akkumulátoripari beruházások ellen emelték fel szavukat a Párbeszéd politikusai civil aktivistákkal közösen csütörtökön online sajtótájékoztatón.
2023. október 26. csütörtök 10:53 - HírExtra

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke úgy ítélte meg, hogy az akkumulátorgyárak telepítése nem a jövőbe való befektetés, hanem a jövő felélése. Az ellenzéki képviselő kijelentette, hogy ezek az üzemek alacsony hozzáadott értéket termelnek.
    
Magyarország alacsony bérszínvonalat és nagyon laza szabályozási környezetet tud ajánlani a befektetőknek; ehelyett inkább a súlyos szennyezéseket megakadályozó környezeti szabályozásra lenne szükség - mondta.
    
A politikus elismerte, hogy a zöld átálláshoz szükség van akkumulátorokra, de kérdésnek tartja, hogy mennyi üzemet bír el az ország. Magyarország energiában és vízben szegény, biztos, hogy "nem arra vagyunk kitalálva", hogy akkumulátorgyárak tucatjait telepítsék ide - fogalmazott.
    
Tordai Bence a beruházások hazai gazdaság szerkezetére gyakorolt befolyását sem tartja kedvezőnek. A kormány azt veszi figyelembe, hogy ezek a gyárak hozzájárulnak a GDP növekedéséhez, azonban az idetelepítésük a legkevésbé sem növeli a GNI-t, vagyis a bruttó nemzeti jövedelmet - emelte ki.
    
Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke is egyetértett abban, hogy szükség van valamilyen mértékű akkumulátorgyártásra. Azonban ennek a technológiának is van szén-dioxid-kibocsátása és nyersanyagigénye, ezért nem csodaszer - mutatott rá. A képviselő leszögezte, elsősorban a mértéktelen túlfogyasztást és természetpusztítást kell abbahagyni.
    
Tragikus, hogy a beruházásokhoz a klímaválság szempontjából rendkívül fontos zöldterületeket betonoznak le - érvelt.
    
Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja feltette a kérdést, hogy miért fontosabb külföldi cégek gazdasági érdeke, mint a magyar emberek egészsége és a magyar természeti erőforrások. Akkumulátor-nagyhatalom az, ami figyelembe veszi a saját országa érdekeit, akkumulátorgyarmat pedig az, ami az erőforrásait és a lakosságát "kiárusítja egy idegen nagyhatalom érdekei kedvéért" - fogalmazott az I. kerület polgármestere.
    
A Párbeszéd aktivistái Mérgező akkugyárak helyett zöld Magyarországot! feliratú molinót tartottak a kezükben az eseményen.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását