2024. március 29. - Auguszta

Bilan-lázban ég Oroszország

Oroszország Bilan-lázban ég: a győzteseket vasárnap késő este a moszkvai repülőtéren több tucat újságíró várta.
2008. május 26. hétfő 19:57 - Hírextra
Dmitrij Medvegyev elnök telefonált az Eurovíziós Dalversenyen a magyar Edvin Martonnal és Jevgenyij Pljuscsenko műkorcsolya olimpiai bajnokkal győztessé lett Gyima Bilannak, Vlagyimir Putyin kormányfő bizottságot alakított a következő verseny megrendezésére, s a győzelemről a legkomolyabb lapok is megemlékeztek hétfőn.

Addigra Arkan Kanokov, Kabard-Balkárföld - Bilan szűkebb hazája - elnöke már bejelentette, hogy a győztes megkapja a köztársaság legmagasabb kulturális kitüntetését. (Az előző fokozatot már elnyerte, amikor második lett.) Karacsáj-Cserkeszföldön, Uszty-Dzseguta városkában, ahol Bilan született, utcát és zeneiskolát neveznek el róla.

A lapok összeszámolták, hogy mely országok adtak 12 pontot az orosz-magyar csapatnak, és melyek nem adtak egyet sem: érdekes módon számos volt szovjet köztársaság - Ukrajna, Észtország, Lettország, Litvánia, Fehéroroszország és Örményország - vagy alighanem az ottani orosz diaszpóra - is a maximumot adta a győztesnek.

Oroszországban a tévénézők 47, Moszkvában 53 százaléka nézte ezt a műsort.

A Komszomolszkaja Pravda című lap internetes felmérésében a győzelem okát a legtöbben abban látták, hogy Bilan száma volt a leghatásosabb. Ez azonban nem a véletlen műve: Bilan egymillió eurót költött a felkészülésre, noha Marton és Pljuscsenko természetesen ingyen lépett fel vele, és a nagyon kemény belgrádi próbákon tíznél is több inget tépett szét. Belgrád előtt azonban a győztes dalt nagyon sok országban bemutatta, mintegy beetetve a tévénézőket.

A Vedomosztyi című komoly üzleti lap egyenesen szerkesztőségi cikket szentelt a nagy győzelemnek, s azt írta, hogy Dmitrij Medvegyev elnöksége jó előjelekkel indul: az orosz jéghokicsapat 15 év után világbajnok lett, az elnök városának focicsapata, a Zenit győzött az UEFA-kupán, és egy kicsi nemzeti autonómia szülötte lett az első az Eurovízió dalversenyén. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin első elnökségi mandátumának kezdete a második csecsenföldi háború idejére esett, akkortájt semmisült meg a Kurszk tengeralattjáró és hatalmas tűz pusztított az osztankinói tévétoronyban. Második periódusakor a választás napján kiégett a moszkvai Manyezs bemutatóterem, aztán szörnyű terrorcselekmények következtek egészen a beszláni tragédiáig. Igaz, nem kizárt, hogy 1999-ben Jelcin öröksége hatott, s a mostani győzelmek Putyin elnöki hagyatékának is köszönhetők, bár a második putyini mandátumról ilyesmit nem lehet mondani. Mindenesetre tény, hogy az ilyen győzelmek összekovácsoló hatással vannak, csak az a kérdés, hogy a győzedelmes egység csak a sportokra és a popzenére vonatkozik-e, vagy azért másra is érvényes lesz majd - írta a Vedomosztyi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. május 27. 07:20
...Változtattak a szavazások módján és mégis megint a szlávok nyertek, beszavazták a (nagy)tesójukat. És tartok tőle, jövőre is - vica-verza - szláv ajkú győzelem várható... ;-(
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását