2024. április 27. - Zita

Szent-Iványi István normális SZDSZ-Fidesz viszonyt akar

Szent-Iványi István szerint normalizálni kell az SZDSZ és a Fidesz viszonyát, legalábbis a parlamentben; ami pedig az MSZP-t illeti, a szabad demokrata képviselő furcsállaná, ha az SZDSZ visszatársulna egy Gyurcsány vezette kormányba.
2008. május 25. vasárnap 22:59 - Hírextra
Szent-Iványi István a műsorban a közlemény szerint azt mondta, hogy Fodor Gábor, az előző elnökválasztáshoz képest megerősödött Budapesten, vidéken pedig egyértelmű többséggel bír. A megyei szavazások nem jelentenek kötött mandátumot, bármelyik küldött megváltoztathatja a véleményét a tisztújításon, ráadásul a megyékben nem az összes küldött előszavaz, hanem csak a megyei nagyok - közölte a politikus.

Szent-Iványi István szerint úgy tűnik, hogy vidéken Fodor Gábornak stabil többsége van, Budapesten viszont kiegyensúlyozottabbak a viszonyok, egy picit Kóka János vezet. De ez azt jelenti, hogy Fodor feljavította a tavalyi eredményét, hiszen akkor nagy fölénnyel győzött a fővárosban Kóka. Budapest pedig kulcskérdés, hiszen a főváros adja a küldöttek egynegyedét.

Ami a választás tisztaságát illeti, Szent-Iványi reméli, hogy ezúttal nem lesznek álküldöttek, ennek érdekében sok óvintézkedést vezettek be. Régebben ugyanis bizalmi alapon ment a szavazási jog igazolása, a legutóbbi küldöttgyűlésen viszont Horn Gábort is alig akarták beengedni, személyi hiányában. Aztán jogosítvánnyal azért bejutott.

Fodor Gábor azon mondatára, miszerint jobban érezte magát Orbán társaságában, mint Gyurcsányéban, Szent-Iványi csak annyit mondott: Orbán Viktor politikai krédója nagyon távol áll az SZDSZ-től, de a viszony normalizálására, legalábbis a parlamentben, mindenképp szükség van.
Az MSZP-hez való viszonyt sem taglalta sokkal bőbeszédűbben Szent-Iványi, szerinte a kisebbségi kormányzás alapvetően még nem ok arra más európai országokban, hogy automatikusan leszavazzák a költségvetést, ha sikerül valós alkut kötni a háttérben.

Egy esetleges új koalíció esélyeiről nem találgatott a liberális politikus, egyetlen alapvetése volt, miszerint fura lenne, ha egy Gyurcsány Ferenc vezette kormányba társulna be az SZDSZ - áll az összefoglalóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását