2024. május 3. - Tímea, Irma

Az oktatási minisztérium vizsgálja ki a Sulinova ügyet

A Fidesz felszólítja az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, hogy vizsgálja ki, indokolt volt-e Sulinova Kht.-nak 200 millió forintos támogatás nyújtani, illetve hozza nyilvánosságra, ki kapott abból a hétmilliárd forint EU-támogatásból, amit tankönyvfe
2008. szeptember 10. szerda 16:51 - Hírextra
A tárcának magyarázatot kell adnia arra, miért nem fejlesztésekre ment ez az összeg, miért egy cég "nyerészkedett" ezen a támogatáson - fogalmazott a politikus a minisztérium épülete előtt. A Fidesz tájékoztatást vár arról is, miként alakul a tankönyvek ára a jövőben Magyarországon, hiszen - mint Koszorús László fogalmazott - idén soha nem látott mértékben emelkedtek a tankönyvek és tanszerek árai.

"Ha az oktatási minisztérium az elmúlt időszakban nem nyúlta volna le az EU-s pénzeket, bizonyára olcsóbbak lehettek volna a tankönyvek" - jegyezte meg a Fidesz országgyűlési képviselője.

Koszorús László az Sulinova ügy előzményeiről azt mondta: a hétmilliárd forintos EU-támogatásból 1,4 milliárd forint olyan könyveknek a fejlesztésekre ment el, amelyekből jelenleg 18-at sikerült az oktatásba integrálni. A maradék közel 500 könyv nincs forgalomban, ezekről nem tudunk semmit - fejtette ki. Kitért arra is, hogy a maradék pénzt az iskolák kapták meg ezen kísérleti könyvek megvásárlására.

Lényegében egy céget támogatott az oktatási minisztérium, és nem arra fordították a pénzt, hogy a tankönyvek olcsóbbak legyenek" - fogalmazott Koszorús László.
A Fidesz politikusa felháborítónak és arcpirítónak nevezte azt a viselkedést, hogy - mint fogalmazott - az ügyek kivizsgálása helyett Hiller István miniszter egy cég támogatására azonnali hatállyal 200 millió forint pluszpénzt utalt át.

Koszorús László írásbeli kérdést nyújt be az Országgyűlésben, amelyben magyarázatot kér ebben az ügyben Hiller István minisztertől.
Az oktatási tárca jogi lépéseket tett a Magyar Nemzet ellen a minisztérium háttérintézménye, a Sulinova Kht. által kifejlesztett tankönyvekről szóló írás miatt - közölte az oktatási tárca az MTI-vel szerdán.

A Magyar Nemzet keddi számában jelent meg, hogy a Hiller István vezette oktatási tárca "felelősségre vonás helyett 200 millió forintot ad a szerzői jogdíjak utólagos rendezésére" az Educatio Kht.-nak. Az oktatási tárca közleményében ezt légből kapott rágalomnak nevezte.
A minisztérium közlése szerint a valóság az, hogy az Educatio Kht. a tananyagok véglegesítéséhez szükséges munkálatokat - mint ahogy az oktatási tananyag egész kutatás-fejlesztését - a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) keretében, európai uniós forrásból valósítja meg.

A hétmilliárd forintos EU-forrással kapcsolatban a közlemény leszögezi: ez az összeg nem tankönyvfejlesztésre állt rendelkezésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását