2024. április 25. - Márk

Diákhitel: többen veszik fel, és többen fizetik vissza

A pénzügyminiszternek a kormány számára készített jelentése szerint a felsőoktatásban folyamatosan nő azoknak a száma, akik felveszik a diákhitelt, és dinamikusan csökken azoké, akik ezt nem fizetik vissza.
2008. május 25. vasárnap 12:42 - Hírextra
Daróczi Dávid kormányszóvivő a Diákhitel Központ működéséről szóló jelentésről vasárnap az MTI-nek elmondta, a 2001-es indulás óta több mint 250 ezer hallgató vette igénybe a diákhitelt, évente nagyjából 20-25 ezer új igénylő van. Negyvenezren már visszafizették tartozásukat.

A jelentés szerint a hátralékos ügyfelek aránya csökkenő tendenciát mutatott tavaly is, év végi mértéke 23,4 százalék volt. Az egyáltalán nem fizetők aránya 3,3 százalék. 2007-ben kevesebb ügyet adtak át az APEH-nak behajtás céljából, mint 2006-ban, ami jelentős eredmény a pénzügyminiszteri jelentés szerint.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a diákok eddig mintegy 151 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt vettek fel.

Emlékeztetett arra, hogy 2001 óta a hitel maximális összege majdnem a duplájára emelkedett, a hallgatói hitel kamata pedig csökkent - 2006-ban 10,22-ről 9,5 százalékra -, annak ellenére, hogy a hasonló banki hiteltermékek költségei emelkedtek.

Daróczi Dávid felidézte, a diákhitel bevezetésekor a hallgatói hitel maximális összege 21 ezer forint volt, 2008 szeptemberétől az államilag finanszírozott hallgatók ennek majdnem a dupláját, 40 ezer forintot, míg a költségtérítéses hallgatók ennek több mint a kétszeresét, 50 ezer forintot igényelhetnek majd.

A jelentés szerint a legtöbb hallgató az egyösszegű folyósítást választja, így a következő tanévtől félévente 200, illetve 250 ezer forint kölcsönt vehetnek majd fel.

Daróczi Dávid kitért arra: az elmúlt öt évben bővült a hitelre jogosultak köre, 2006 augusztusa óta ugyanis többek között a doktorandusz hallgatók, illetve az Európai Gazdasági Térség országaiban tanuló magyar diákok is jogosultak felvenni a diákhitelt. Ennek is köszönhető, hogy évente 20-25 ezerrel nő azoknak a száma, akik élnek a diákhitel adta lehetőségekkel - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását