2024. május 7. - Gizella

A Fidesz a politikusokat ért támadásokról

A kormány és a rendőrség nem azt a benyomást keltette, mintha ura lenne a helyzetnek - jelentette ki Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke, miután a testület hétfőn zárt ajtók mögött tájékozódott a politikusok
2008. április 29. kedd 16:46 - Hírextra

Lázár János sajtótájékoztatóján közölte: a testület ülésén több kérdés is elhangzott azzal kapcsolatban, hogy vajon van-e terrorveszély Magyarországon, terrorcselekmények-e a közelmúltban történt esetek, létezik-e a Magyarok Nyilai nevű szervezet, kik szponzorálják és milyen szerepe van. Mint mondta, a kérdésekre kapott válaszok után számos kérdőjel és bizonytalanság maradt benne.
"A mai bizottsági ülésen nem volt meggyőző a parlamenti képviselők számára mindaz, amit hallottak. Kételyek maradtak a képviselőkben" - fogalmazott az elnök.

Az ülést követően sem Keleti György, a testület szocialista alelnöke, sem pedig Gál Zoltán, a testület keddi ülését kezdeményező szocialista országgyűlési képviselő nem nyilatkozott az újságíróknak. Ugyancsak nem nyilatkoztak az ülésről távozó meghívott vendégek.

A testület meghallgatta Kovács Tamás legfőbb ügyészt, Petőfi Attilát, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatóját, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, és Samu István vezérőrnagyot, az ORFK rendészeti főigazgatóját.

Lázár János közölte: nem kívánja veszélyeztetni a rendőrség és az ügyészség lassan már egy éve végzett munkáját, ezért nem kommentálja a bizottsági ülésen elhangzottakat.

Emlékezetett Csintalan Sándor megtámadására, a Hiller István házát ért lövésre, a Kóka János háza elleni merényletre, és az MSZP-s képviselők házának Molotov-koktéllal való megtámadására.

Mint mondta, aggályos a rendőrség és az azt felügyelő kormányzati szervek hatékonysága szempontjából, hogy "mindezidáig ezek az ügyek a levegőben lógnak."

Azt is közölte: a Fidesz tárgyalópartner, ha a vonatkozó jogszabályok és törvények módosítására van szükség.

Arra a kérdésre, hogy elhangzottak-e konkrétumok az említett ügyekkel kapcsolatban a bizottsági ülésen, Lázár János azt válaszolta: "nem volt meggyőző a kormány és a rendőrség ilyen irányú tájékoztatása".

A politikus kiemelte, hogy a népszavazás óta nem hallott terrorveszélyről. "Véletlen egybeesés, hogy parlamenti választások előtt, népszavazás előtt, a Fidesz nagy rendezvényei előtt beszél a miniszterelnök és az MSZP frakcióvezetője arról, hogy terrorveszély lenne" - fogalmazott.

Mint mondta, a nyomozás gyors lezárása mindenkinek érdeke, minden állampolgárnak joga van tudni, mi történik.

Lázár János közölte: 2006 ősze óta azt tapasztalják, hogy minél nehezebb helyzetben van a kormány, annál nagyobb a hisztériakeltés, a kormány, a miniszterelnök és az MSZP-frakcióvezetője mindent elkövet annak érdekében, hogy a Fidesz politikáját összemossák a szélsőségesekkel, a demokrácia-ellenes szélsőséges jelenségekkel.

Emlékeztetett arra, hogy 1998 és 2002 között, amikor a Fidesz volt kormányon, a Hősök terén nem volt neonáci menetelés, megakadályozták a neonácik felvonulását a budai Várban, a kormány pedig képes volt Szabó Albertet kiszorítani az országból, és az általa fémjelzett jelenségeket, csoportokat felszámolni.

Közölte: a magyar rendőrségben szolgálnak azok a rendőrök, akik 2006 októberében megverték Révész Máriusz országgyűlési képviselőt. Úgy vélekedett, hogy ha egy ilyen eset jogkövetkezmények nélkül maradhat, akkor "bármi megtörténhet ebben az országban."

Ha létezik Magyarországon terrorveszély, és az következmények nélkül marad, az a rendőrség iránti bizalom elveszítéséhez és a demokrácia gyengüléséhez vezethet - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását