2024. május 9. - Gergely

Magyar Bálint mellett álltak ki

Magyarország kiemelkedő sikere az Európai Innovációs és Technológiai Intézet budapesti elhelyezése.
2008. július 2. szerda 15:10 - Hírextra
Az Európai Bizottság által felállított jelölőbizottság az Intézet irányító testületének tagjai sorába jelölte Magyar Bálintot, aki 1996-98, és 2002-2006 között a Magyar Köztársaság oktatási minisztere volt, utóbbi periódusában a kutatás-fejlesztés ügyeiért is felelt.

A jelölés arról tanúskodik, hogy az Európai Bizottság elismeri és nagyra értékeli azokat a reformokat, amelyeket Magyar Bálint miniszterként a szakmai szervezetekkel és érdekképviseletekkel együtt a magyar felsőoktatásban és kutatás-fejlesztésben elindított, európai pályára állítva a magyar szellemi élet infrastruktúráját.

 Nevéhez fűződik a Széchenyi professzori ösztöndíj bevezetése, az innovációs törvény megalkotása és elfogadtatása, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal létrehozása, az Innovációs Alap megteremtése, a Magyar Géniusz Program kidolgozása, az egyetemek és a versenyszféra együttműködését ösztöntő egyetemi tudásközpontok létrehozása, az Új Magyarország Fejlesztési Terv felsőoktatási programjainak tervezése és elindítása.

Értetlenül szemléljük a Magyar Bálint jelölésével szemben kibontakozott hazai politikai kampányt, mely Magyarország európai hitelének csorbulásával, az EIT budapesti elhelyezése okán jogosan érzett nemzeti büszkeség lefokozásával fenyeget.


Bojár Gábor Graphisoft elnök, az Informatikai Magánegyetem alapítója,
Balogh Árpád rector emeritus, Nyíregyházi Főiskola, Detrekői Ákos, Budapesti Műszaki Egyetem volt rektora, a Rektori Konferencia volt elnöke, Horn Péter akadémikus, Kaposvári Egyetem volt rektora, Mang Béla Felsőoktatási Tudományos Tanács elnöke, Miskolci Egyetem rektor-helyettese, Mészáros Tamás Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Molnár József rector emeritus, Gödöllői Szent István egyetem, Rudas Imre Budapesti Műszaki Főiskola rektora.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását