2024. április 29. - Péter

Szép lányokat zsűriző háborús bűnös

Erich Priebke életfogytiglanra ítélt náci háború bűnöst felkérték arra, hogy legyen egy olaszországi szépségverseny zsűrijének elnöke. Az eset nagy port vert fel az olasz médiában.
2008. május 24. szombat 13:10 - Hírextra
A Berlusconi-birodalomhoz tartozó Canale 5 hírműsora ment utána a történet hátterének. A műsorban meginterjúvolták a szervezőt, aki arra a kérdésre, hogy miért döntöttek így, elmondta, hogy véleménye szerint "szimbolikus jelentősége van a dolognak, mivel minden nemzetközi megállapodás ellenére, amely az ítélet humanizálását írja elő, a 95 éves aggastyán börtönben kénytelen leélni élete utolsó napjait."

Priebke volt SS-századost 1995-ben tartóztatták le, miután 40 évig Argentínában bujkált. A 335 ember halálával végződő, 1944. március 24-én a Róma melletti Ardeai-barlangban elkövetett mészárlásért kapott életfogytiglani büntetést. Valójában nincs börtönben, éppen magas kora miatt engedélyezték számára a házi őrizetet - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A TG5 őt magát is megkérdezte a furcsa meghívásról. Priebke mosolyogva közölte, hogy nem okozna számára problémát részt venni a zsűriben, jól esne neki egy napra visszatérni a normális életbe. "Én vagyok a világ legöregebb rabja" - mondta. Ugyanakkor tudja, hogy bírói engedélyre lenne szüksége, de még nem kérte, mert nem optimista atekintetben, hogy megkapja. Így végül is azt hiszi: mégsem enged a felkérésnek.

Az olaszországi zsidó közösségek uniójának elnöke nem hitt a fülének: "Akit életfogytiglanra ítéltek háborús bűnökért és élvezi a magas kora miatt kapott kedvezményeket, annak kerülnie kellene a személyével kapcsolatos minden exhibicionizmust és reklámot" - mondta Renzo Gattegna, hozzátéve, hogy ezt nem a harag mondatja vele, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Priebke sohasem mutatott semmiféle megbánást az elkövetett bűnök miatt. A szervezőről pedig az a véleménye, hogy nem lehet egy szépségversenynél egy háborús bűnös "hátborzongató hírnevére" spekulálni és elítélendő az a cinizmus, amely figyelmen kívül hagyja az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását