2024. április 20. - Tivadar

Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása

Az öt éve készülő energiapolitikai koncepció nem akar sikerülni, nemcsak stratégia nincs, de a lényeges energiapolitikai döntések is rendre megelőzik. A koncepció célja a nagyrészt már megvalósult neoliberális energetikai doktrína formális parlamenti hatá
2008. február 13. szerda 22:46 - Hírextra
A koncepció nem megalapozott, statisztikai becsléseken kívül alig támaszkodik műszaki-gazdasági elemzésekre, és hatástanulmányokra, nem alkalmas a magyar érdekű energiapolitika alapjául.



Az öt éve készülő energiapolitikai koncepció nem akar sikerülni, nemcsak stratégia nincs, de a lényeges energiapolitikai döntések is rendre megelőzik. A koncepció célja a nagyrészt már megvalósult neoliberális energetikai doktrína formális parlamenti határozattal való utólagos alátámasztása. Az energia-koncepciónak az állami felelősségvállalási területeket, feladatokat kellene rögzíteni, ezzel szemben az állam teljes kivonulását tartalmazza az energetikából.

A társadalmi közmegegyezésen alapuló aktuális nemzeti célok megjelölésére kísérletet sem tesz a koncepció. A nemzeti, közösségi érdek helyett a fundamentalistán liberális piaci szempontok, illetve a befektetői érdekek motiválják a koncepció megfogalmazásait. A koncepció az uniós elvárásoknak való maximális "megfelelést" tekinti "nemzeti" célértéknek, ahelyett, hogy a társadalom-gazdasági szempontból elfogadható "nemzeti tehervállalási képesség" kidolgozásával teremtene megfelelő alkupozíciót az uniós tárgyalásokhoz.

Ellátás-biztonsági szempontból elsősorban a közös EU földgázszállító projekteket kell előnyben részesíteni. Egyetértünk a nukleáris alapú villanytermelés bővítésének szükségességével, annál is inkább, mert a piaci befektetői érdekek vezérelte spontán erőműépítés csak földgázgáz tüzelésű erőműveket eredményezne. Pedig a földgáz részarányát csökkenteni kellene a villanytermelésben.

A koncepció gerincét a megújuló energiaforrások erőltetett növelése képezi, célértékeit tekintve a mezőgazdasági realitásokat és a társadalom teherviselő képességét mellőző, voluntarista álláspontot tükröz. A primer energia felhasználásban előirányzott változásokhoz szükséges 186 PJ/év megújuló felhasználást túlzónak tartjuk. Teljesen irreális a megújulókból származó villanytermelés részarányának a jelenlegi kb. 5 %-ról 24 %-ra növelése.

A koncepció nem foglalkozik a gázpiac, a gázpiaci tulajdonviszonyok, és a gáz-infrastruktúra fejlesztések kérdéskörével. A távfűtés súlyos problémáit sem tárgyalja érdemben, ezért fontosnak tartjuk a szabályozás felülvizsgálatát és közösségi érdekű átdolgozását.

Nem értünk egyet azzal, hogy a vezetékes energiaszolgáltatások területén jelentkező szociális problémák megoldását a fogyasztói szolidaritáson alapuló szociális tarifák alkalmazása helyett, a szociálpolitika körébe utalják.

A privatizáció és liberalizáció következtében leépült intézményrendszer nem teszi lehetővé a hazai energetikai kutatás, fejlesztés és oktatás magas szintű folytatását. Az energetikai intézményrendszert meg kell újítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását