2024. május 3. - Tímea, Irma

Nincs többé menyasszony, vőlegény

Kaliforniában nem lesz többé menyasszony és vőlegény - legalábbis az okmányokon -, mióta a legnépesebb amerikai szövetségi állam legfelsőbb bírósága engedélyezte az azonos neműek házasságát.
2008. május 23. péntek 18:34 - Hírextra

A melegmozgalom történelmi győzelemként könyvelte el a bíróság döntését, amely egy sor teendő elé állítja az állami bürokráciát. Mindenekelőtt újra kell alkotni a házassági okmányokat, a kérvényezési formanyomtatványokat, amelyeken eddig vőlegény és menyasszony szerepelt, a papírokat négy helyen kellett aláírni a nőtlen férfinak és a férjezetlen nőnek. Ez a szövegezés hirtelen idejétmúlttá vált, de azt egyelőre még nem tudni, hogy ezentúl kik fognak egybekelni: A és B partner, esetleg az 1-es és 2-es számú jegyes?

A melegek hivatalosan június 16-tól házasodhatnak össze Kaliforniában, ahol általában hónapokig tart, amíg egy-egy új nyomtatvány átfut a rendszeren. A melegházasságok esetében a menyasszony és vőlegény formulát nem lehet eltüntetni a jelenlegi okmányok módosításával, mert tilos a hivatalos szöveg szavainak áthúzása, törlése vagy megváltoztatása. A kaliforniai hatóságoknak kevesebb mint egy hónapjuk marad az átszövegezésre, az új okmányok kinyomtatására és terítésére. Jövő hónapban állítólag már meleg párok ezrei szeretnék törvényesíteni viszonyukat.

Massachusettsben, az egyetlen olyan államban, ahol eddig engedélyezett volt a melegházasság, a menyasszony-vőlegény formulát az A és B fél váltotta fel. A feleknek külön rubrikában kell beixelni a nemüket. Kalifornia valószínűleg Amerika más tájairól is mágnesként fogja vonzani a házasodni kívánó homoszexuálisokat, mert a nyugati parton nem feltétele a házasodásnak, hogy a párok kaliforniai lakosok legyenek.

Konzervatív csoportok - amelyek ősszel népszavazáson akarják visszacsinálni a melegházasság engedélyezését és a tilalmat alkotmányba foglaltatni - ragaszkodnak ahhoz, hogy kétféle okmány legyen, az egyik mindenképpen a hagyományos, amely szerint nem két partner vagy fél, hanem a menyasszony és a vőlegény fogad örök hűséget egymásnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását