2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ezt néztük idén

Kétrészes összeállításunkban a 2007-es évet televíziós szempontból tekintjük végig. Az első részben megemlékezünk a legnézettebb showműsorokról, vetélkedőkről, sorozatokról. Kitérünk a kereskedelmi csatornák, illetve a különböző programok népszerűségi ver
2007. december 31. hétfő 12:00 - Pór Károly

2007-ben a kereskedelmi televíziózásban folytatódtak azok a trendek, melyek már tavaly elkezdődtek, és ezekhez próbált felzárkózni a közszolgálati m1 is. A legnagyobb nézettséggel bíró kiszavazós showműsorok műfajában a valóságshowk továbbra is parkoló pályán vannak, helyüket a tehetségkutató, és a sztárok, ismert emberek főszereplésével készülő táncos műsorok vették át, illetve az RTL Klub kitartott a még mindig nagyon népszerű hétfő esti Győzike mellett, a TV2 pedig kedd esténként fogyni kezdett. A vetélkedők terén teljesen új irányvonalak jelentek meg, de azt nem tudni, hogy ezek mennyire lesznek tartósak. A filmsorozatok műfajában a klasszikus mexikói és brazil szappanoperák csillaga végleg(?) leáldozóban van, sokkal népszerűbbek manapság az új típusú amerikai produkciók. Ez a három fenti műfaj az, melyekben jelentős újdonságokról beszélhetünk 2007 kapcsán. A következőkben ezeket összegezzük.

Szuperprodukciók - showműsorok

Az utolsó valóságshow a Való Világ 3 (VV3) volt, amelyet 2004-ben vetített az RTL Klub. A TV2 ebben a műfajban csak két részig jutott, de a Big Brother 2 (BB2) már közel sem volt akkora kasszasiker, mint a BB1. Egy valóságshow éves költségvetése becslések szerint közelít a Barátok közt című tévészappan költségeihez, és a bennfentesek szerint egy VV4, vagy egy BB3 nézettsége már nem biztos, hogy megközelítené az előzőekét (főleg, hogy már a BB2 is bukás volt). Valószínűleg ez az oka annak, hogy 2007-ben sem próbálkoztak efféle műsorral a kereskedelmi csatornák, annak ellenére nem, hogy az RTL Klub már 2006-ban felépítette az új VV villát, és a szereplőválogatást is megkezdték. A valóságshowk helyett az RTL Klub az év első felében folytatta a Szombati Esti Láz táncos produkcióját, míg a TV2 ezzel szemben elindította a Megasztár testvérműsorát, a Megatáncot. A kettő közötti nézettségi harcot egyértelműen az RTL Klub nyerte. A sztárok és profik alkotta párok részvételével zajló táncverseny annyira lenyomta ugyanis a nagyközönség számára ismeretlen táncosok versenyét, hogy a TV2 kénytelen volt levenni a szombati főműsoridőről a programot, és áttenni péntekre.

A kudarc nem szegte kedvét a TV2-nek az újdonságok kipróbálásában, ezért belevágtak a közel egymilliárd forintbaba kerülő, Sztárok a Jégen című alkotásba, melyben a rivális csatornához hasonlóan sztárokból és profikból verbuváltak párosokat. A számításokba ott csúszott egy kis hiba, hogy olyan sztárokat válogattak össze, akik közül néhányan még állni sem nagyon tudtak a jégen, hogy az elindulásról már ne is beszéljünk. Ráadásul az sem volt egy főnyeremény ötlet, hogy a műsor egy ideig hetente kétszer jelentkezett (pénteken minden páros bemutatott egy produkciót, szombaton pedig már csak az előző nap legkevesebb szavazatot kapott párosai versengtek). Két egymást követő nap ugyanis nem tudott nagy nézettséget produkánli ugyanaz a műsor.  Ezek után nem csoda, ha a nézettség nem volt a topon. Az első héten még örültek a csatorna vezetői, hogy a heti nézettségben első húszban vannak, de a döntőhöz közeledvén is csak a 11. helyen álltak. A produkció elsősorban a reklámszempontból kiemelten kezelt 18-49 éves korosztályban szerepelt gyengén.

A TV2 a jégtánc után ősszel a Nagy Fogyással próbálta felhizlalni nézőinek számát, aminek érdekében méregdrága reklámkampányt is indítottak. A Nagy Fogyással járó nagy nézettség azonban csak rövid ideig tartott. Az első héten még 35,8 százalékos közönségarányt ért el a kereskedelmileg fontos célcsoport körében a műsor, de ez a szám hamar visszaesett 26,4 százalékra, és a Schobert Norbi – Béres Alexandra nevével fémjelzett kedd esti programot egyre többen cserélték le a rivális csatornán futó „jó öreg” Vészhelyzettel. Úgy látszik Kovac doktor és a defibrillátor jobban lázba hozzák a nézőket, mint István (a fogyás egyik sztárja) és az ő kilói.

Az RTL Klub kevesebb szuperprodukcióval jött elő, de amihez nyúltak az arannyá vált a kezükben. A táncos Szombati Esti Láz-t követően ugyanis ősszel a 21. századi „Ki mit tud?”, vagyis a Csillag Születik is tarolt. A csillagok már újszülöttként sikeresek voltak, ugyanis első hetükben a teljes lakosság körében több, mint egymillió nyolcszázezres nézettséggel a heti rangsorban ötödikként kezdtek, és ezt a későbbiek során is megtartották Utasi Árpiék. Sőt az utolsó adást 2 millió 442 ezren látták, amivel az 51. hét legnézettebb műsora lett a Csillag Születik.

Ebben a kategóriában a „régiek” közül Fábry és „mindenki Győzikéje” érdemel még említést. Fábry Esti Showderét továbbra sem unják a nézők, amit jól mutat, hogy az utolsó 2007-es adást is 2 millióan látták, amivel a heti rangsorban ötödik lett  Fábry Sándor műsora. A Győzike show 2005-ös indulásakor 2 millió körüli nézettséget produkált az összlakosság körében, de a Gáspár családot még 2007 december elején is 1 millió 448 ezren nézték, amivel az ország leghíresebb roma famíliája még mindig az első tízben volt a heti nézettségi listán.

Az érdekesség kedvéért: az m1 manapság legnagyobb produkciójának számító „Csináljuk a fesztivált” a maga 1 millió körüli (inkább az alatti) nézettségével a teljes lakosság körében a heti rangsorokban általában jó, ha a legjobb 30-ba bekerült. A csatorna másik idei „nagy” dobása a tehetségkutató „Társulat” volt, de ez még a Csináljuk a fesztivál nézettségét se érte el. Ez mindent elmond a kereskedelmi csatornák dominanciájáról.

Vetélkedők

A vetélkedők műfajában számos új próbálkozással találkozhattunk idén, de mivel jövőre újra élesztik a tavasszal befejeződött  Legyen Ön is milliomost, levonhatjuk azt a tanulságot, hogy a Vágó István által vezetett klasszikus még mindig jobban bejön a közönségnek, mint a sokszor követhetetlenné váló, túlbonyolított újdonságok.

Ebben az évben a TV2 vágott bele először új kezdeményezésekbe. Ezek közé tartozott a táskás játék (Áll az alku) mindennapos változata, majd az Egy a száz ellen. A Tv2 titkos szuperfegyvernek szánta, az egy játékos és a 100 tagú közönség csatájára épülő játékot, de a "fegyver" rosszul sült el. Az Egy a száz ellen a premier napján ugyan a kereskedelmi szempontból fontos 18 és 49 év közötti korosztályban 32,4 százalékos közönségarányt ért el , de már a második, hétköznap vetített adásban kikapott a Barátok közt-től (26,8 a 44,1 százalékkal szemben). A műsort eredetileg a Legyen ön is milliomos utódjának szánták, vagyis a Sváby András vezette vetélkedővel kívánták végleg kiütni az RTL Klub rivális műsorát, de mint megannyi TV2-próbálkozás ez is kudarcba fulladt. Ősszel Sváby a falkával együtt (így nevezték a játékban a közönséget) ment a süllyesztőbe, és jött helyettük Tilla az ötödikesekkel (Okosabb vagy, mint egy ötödikes?). Az amerikai FOX csatornán februárban debütált, abszolút úttörőnek számító műsort több országban is nagy sikerrel forgatták, nálunk azonban ez a gyerekek kontra felnőttek "szórakoztató kvízshow" a péntek esti kilenc órás kezdés ellenére sincs a harminc legnézettebb műsor között a 18-49 évesek körében.

Az RTL Klub ősszel rukkolt ki új vetélkedőkkel, melyek közül a Sebestyén Balázs-Vágó István páros vezette Pókerarc gyakran az 1,9 milliós nézőszámot is elérte az összlakosság körében, sőt nem egyszer a 2 milliót is meghaladta a nézettség, amivel a heti rangsorokban egy alkalommal a 2. helyet is megszerezte magának. Ez kimagaslóan jó eredmény egy vetélkedőtől. Ez a vetélkedő azt az új szisztémát alkalmazta, hogy egyszerre több versenyző játszik, és gyors egymásutánban következnek a kérdések, majd a válaszok megtekintésére egy-egy kérdéscsoport megtekintése után van lehetőség. Hasonló szisztémát alkalmaz a Pókerarcot leváltó Széf , illetve az m1-en futó Örökös is. A Pókerarc sajátossága abban állt, hogy továbbjutásos rendszerű volt, aminek köszönhetően hat adás győztesével a vasárnapi döntőben ismét találkozhattak a nézők, sőt a vasárnapi döntők győztesei pedig egy nagydöntőben szerepelhettek, ráadásul a döntőkben már a tét is egyre nagyobb volt, ami növelte az izgalmakat. A másik egyedi vonása ennek a vetélkedőnek az volt, hogy nemcsak a tudás számított, hanem legalább annyira a vakmerőség is. A játék azonban éppen a továbbjutásos rendszere miatt befejeződött, és ahhoz, hogy esetleg később hasonló sikerrel folytatni lehessen muszáj szüneteltetni.

Addig pedig jön a Széf és új szabályokkal folytatódik a Legyen Ön is milliomos. Az újfajta milliomos csak jövőre jelentkezik, a Széf viszont már az elmúlt héten bemutatkozott. Ennek az igazi érdekességét az adja, hogy családtagok játsszák. Az első adás alapján messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, de túlbonyolítottnak tűnik a játék, ami miatt nem biztos, hogy igazán sikeres lesz.

Az m1 évek óta nem tud felmutatni igazán nívós vetélkedőt. A "hőskorban" futó Vágó-féle Van benne valami, az Egri János vezette Kérdezz! Felelek, vagy a Rózsa Gyuri irányította Zsákbamacska ("Kettes színpad nyílj ki") óta tulajdonképpen eltűntek a színvonalas vetélkedők az MTV képernyőjéről.  A csatorna idén megpróbálkozott egy újítással az Örökössel, amihez műsorvezetőnek azt a Gundel Takács Gábort nyerték meg, aki az év elején még az Áll az alkut vezette több kevesebb sikerrel a TV2 képernyőjén. A vetélkedővel a készítők ugyan elégedettek, de a kereskedelmi televíziók hasonló műsoraival ez a program sem tudott versenyre kelni, nem vált a  fent említett nagysikerű játékoknak a méltó örökösévé.

Sorozatok

A sorozatok terén talán az eddigi éveknél is élesebb nézettségi harc dúlt a csatornák között. Persze ez csak a Barátok köztöt leszámítva igaz, ugyanis a Kertész, Novák és Berényi családok életét bemutató RTL Klub-teleregény továbbra is az egyik legnépszerűbb műsor hazánkban. Az egyre másra megjelenő, a fantasztikum és a krimi elemeit vegyítő amerikai sorozatok viszont hatalmas nézettségi csatákat vívtak egymással a TV2-n és az RTL Klub-on, akárcsak a renszánszukat élő kórházas sorozatok.

A teljes lakosság körében a december eleji adatok alapján továbbra is egy régi nagy kedvenc a Vészhelyzet (RTL Klub) a legnépszerűbb, de nem sokkal marad el tőle a TV2 orvosos sorozata a Doktor House, valamint az ugyancsak az RTL Klub által vetített Szökés és az idei évben rendkívül népszerűvé váló helyszínelős sorozatok közül a CSI: Miami helyszínelők. Ez utóbbi a 18-49 év közötti korosztályban a legnézettebb filmsorozat volt december első hetében. Ugyanakkor az is megfigyelhető volt idén, hogy a korábban a listák első felébe tartozó Lost – Eltűntek (RTL Klub), és a Született feleségek fokozatosan veszített nézőiből. A Született feleségek a teljes lakosság körében ugyan még negyedik, de a 18-49 évesek között már a Grace klinika is megelőzi, míg a Lost még hátrébb van. Ami érdekes, hogy a teljes lakosság arányában sokan nézték az m1 magyar gyártású sorozatát, a Tűzvonalban-t is, december első hetében például többen, mint a Lost-ot, ugyanakkor a kiemelten számító 18-49 évesek között már közel se ennyire népszerű a sorozat.

Ha összegezzük az év nagy televíziós tendenciáit, akkor azt kell látnunk, hogy az irányadó vonulat nem változott. A csatornák továbbra is jobban bíznak a drága, külföldi licencműsorokban, mint a hazai fejlesztésű produkciókban, ami nem véletlen hiszen például filmsorozatot venni legalább tízszer olcsóbb, mint sajátot készíteni, ezért fut jelenleg is félszáz amerikai széria a hazai tévéken.

Megjegyzés: a hivatkozott adatok minden esetben az AGB Nielsen Médiakutató Kft. adatai, melyek megtalálhatók a következő linkeken:

www.r-time.hu
www.agbnielsen.net
www.mediainfo.hu
www.portfolio.hu
www.sorozatjunkie.hu

A 2007-es esztendő 51. hetének 10 legnézettebb műsora
1.CSILLAG SZÜLETIK RTL KLUB 2 442 891
2.FÓKUSZ RTL KLUB 2 277 923
3.PÓKERARC RTL KLUB 2 267 217
4.BARÁTOK KÖZT RTL KLUB 2 258 599
5.ESTI SHOWDER RTL KLUB 2 085 506
6.JÉGKORSZAK RTL KLUB 2 045 367
7.HÍRADÓ RTL KLUB 1 718 111
8.AKTÍV TV2 1 553 180
9.HETI HETES RTL KLUB 1 535 814
10.FÓKUSZ PLUSZ RTL KLUB 1 531 629
Forrás: AGB Nielsen
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását