2024. április 26. - Ervin

Folytatódhat a helyreállítás

A Keszthelyi-hegység két legismertebb várromja, a Rezi és a Tátika állagmegóvási és helyreállítási munkáinak folytatását tervezi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) - mondta el Száraz Gábor, a társaság sajtóreferense az MTI-nek.
2008. május 23. péntek 17:32 - Hírextra

Becsléseik szerint 60-80 millió forint ráfordítással a helyreállítási munkákat, valamint a falkutatási és régészeti vizsgálatokat a Rezi várromnál három-négy, a Tátika várromnál pedig négy-öt év alatt tudják befejezni. Mindkét várrom a Balatoni Nemzeti Park érdekes történelmi látványossága. A két állami tulajdonú műemlék vagyonkezelője január 1-től a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogutódja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Száraz Gábor kijelentette: a helyreállítást mindenképpen folytatni kell, hogy a korábbi befektetések ne vesszenek el; a két műemlék ingatlan állagmegóvására 1997 és 2006 között már 40 millió forintot fordítottak. A Rezi erődítményben régészeti, falkutatási munkákat végeztek. A Tátika várromnál először az életveszélyessé vált várfalakat stabilizálták, a nagyobb falhiányokat "befoltozták", és csak ezt követően kezdődhettek el a régészeti ásatások, a falkutatási munkák, a karbantartás és a helyreállítás.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2005-ben és 2006-ban Rezi és Zalaszántó önkormányzatával közösen keresett pályázati forrásokat az állagmegóvási munkák elvégezésére. A pályázatot a helyi önkormányzatok nyújtották be, az igazgatóság pedig mindehhez 30 százalékos önerőt biztosított. Zalaszántó és Rezi önkormányzatának bérleti és üzemeltetési szerződése volt az MNV Zrt. jogelődjével, de az elmúlt évben az önkormányzatok forráshiánya miatt ezt már nem tudták megújítani.

Farkas Lajos, Zalaszántó polgármester megjegyezte: a kezelői jogokat az állam már át akarta adni, de a falu költségvetése nem tudta vállalni a fönntartási és egyéb költségeket.
Cserép Gábor, Rezi polgármestere megemlítette, hogy évente 10-12 ezren keresik fel a várromot. A látogatók gyakran okoznak károkat, amit a nyitvatartási idő bevezetésével meg lehetne szüntetni, a jelképes belépődíj pedig fedezné az évi karbantartási munkákat is.

Vándor László megyei múzeumigazgató arról adott tájékoztatást, hogy az ezredforduló óta folynak a feltárások és helyreállítások a két erődítményben. A Rezi várromban a feltárások és a helyreállítás, "romkonzerválás" kétharmad részét már befejezték, viszont a Tátika várromban a munkák felét sem tudták még elvégezni, öt-hatévi régészeti munka még hátra van.

Megjegyezte, hogy a munkálatok 2006-ig ütemesen folytak, de az elmúlt két évben gyakorlatilag nem történt semmi. Reziben a munka megállása után károk is keletkezhettek, mert csak a romkonzerválást végezték el. Vándor László szerint a romállapot megtartása mellett mindkét várban lehetőség van funkcionális helyiségek kialakítására: a Tátikában természetvédelmi megfigyelőház kialakítására lenne lehetőség, míg Rezi ideális helyszín várjátékok, színházi programok, bemutatók megtartására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását