2024. április 26. - Ervin

Több a mentorált

Megduplázódott a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat felkaroló Katapult Mentorprogramba bekerült mentoráltak száma a 2007-es jogszabály-változtatásnak és a program ismertségének köszönhetően - közölte az oktatási tárca az MTI-vel csütörtökön.
2007. december 6. csütörtök 16:00 - Hírextra
A programban tavaly még csak 330-an vettek részt, számuk mostanra mintegy 700-ra bővült. A program ez évi költségvetése összesen 81 millió forint.

A minisztérium közleményében a legnagyobb eredménynek azt nevezi, hogy az első év után a mentoráltak már készek "az önálló egyetemi létre", így a lemorzsolódás esélye lényegesen csökken.

A program növekedése, valamint az, hogy a felsőoktatásban jelenleg ez az egyetlen program halmozottan hátrányos helyzetűek számára, azt igazolja, hogy folytatni kell, amit elkezdtek - írta az OKM.

A tárca összegzése szerint 2005 óta eddig 1.101 többletpontot szerzett halmozottan hátrányos helyzetű jelentkező volt, közülük 706-an felvételt is nyertek valamely egyetemre, főiskolára. Kitérnek arra, hogy előnyben részesítési többletpont nélkül is bejutottak volna 530-an, de kifejezetten szüksége volt a többletpontra 176 diáknak.

A minisztérium tájékoztatójában felidézi, hogy a felsőoktatási felvételi eljárásban 2008. január 1-jétől komoly változások lesznek.

A pontszámítás rendszere jelentősen átalakul, így a jövőre érettségizőknek már az új rendszer alapján állapítják meg felvételi pontjaikat. Az új rendszer 200 tanulmányi és 200 érettségi ponttal számol, s ehhez jöhet még 80 különböző jogcímeken kapható többletpont.

Így áll össze a maximálisan elérhető összpontszám, a 480 pont. A többletpontoknál az előnyben részesítés szabályai nem változnak, csak az új pontszámítási rendszerben az adott jogcímeken 25, illetve 50 pont szerezhető majd.

A felvételi pontszámítás változásairól decemberben a Katapult Mentorprogram önkéntesei tájékoztató kampányt indítanak, amelynek célja, hogy a középiskolás, érettségi előtt álló halmozottan hátrányos helyzetű diákokat tájékoztassák a felvételi eljárásban és a felsőoktatásban szociális alapon igényelhető kedvezményekről és a mentorprogramról.

A Katapult Mentorprogramot az OKM 2005-ben hívta életre. A felsőoktatásba kerülőket egy, a programba jelentkező, felsőbb évfolyamos hallgató segíti ugyanazon karról vagy szakról. A program az ország összes felsőoktatási intézményében működik már.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását