2024. május 16. - Mózes, Botond

Európai kisebbségi összefogást sürgettek

Tabajdi Csaba az Európai Parlamentben működő Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup elnöke, az MSZP EP delegáció vezetője ma kiemelt előadóként köszöntette Pécsett a Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEN) 53. Kongresszusát.
2008. május 23. péntek 14:18 - Hírextra

A FUEN 1949-ben alakult, mára a nemzeti kisebbségek 84 tagszervezetét tömörítő európai ernyőszervezet, amely jelentős szerepet játszik az őshonos, nemzeti kisebbségek európai szintű érdekvédelmében. Az Intergroup és a FUEN 2008 áprilisába közösen alakította meg a Nemzeti Kisebbségek és Regionális Nyelvek Európai Együttműködési Fórumát.

Tabajdi Csaba üdvözölte, hogy a kongresszusra Magyarországon, Pécsett (Fünfkirchen) kerül sor. Tabajdi hangsúlyozta, hogy ez a helyszínválasztás több szempontból fontos szimbolikus jelentőséggel bír, elismerés hazánknak a nemzetközi kisebbségvédelemben vállalt szerepe iránt. Pécs Európa 2010-es kulturális fővárosaként jól jelképezi a kisebbségvédelemnek, a kulturális sokszínűség megőrzésének fontosságát. Pécs és Baranya Megye a hagyományosan erős identitással rendelkező hazai német kisebbség egyik középpontja.

Tabajdi köszönetet mondott a magyarországi német kisebbségnek, mert ők bizonyították, hogy a 15 éves kisebbségi törvény életképes, meg lehet tölteni kulturális, nyelvi tartalommal, civil szervezeti együttműködéssel. Tabajdi szerint a magyarországi német kisebbség a törvény segítségével egyedüliként képes volt megőrizni a nyelvét, megállítani a nyelvi asszimilációt.

Tabajdi az európai kisebbségi összefogás fontosságára helyezte a hangsúlyt. A kisebbségi ügy nincs kellően az európai döntéshozók látóterében, sokan nem érzik stratégiai fontosságát Európa jövője szempontjából. Ezért még a jelenlegi Európai Parlament ideje alatt az európai kisebbségvédelem sürgető feladatairól szóló határozati javaslatot nyújtanak be a Kisebbségügyi Intergroup koordinálásában, amely a Lisszaboni Szerződés életbe lépésével együtt újabb mérföldkő lehet az európai kisebbségvédelemben.

A magyar EP képviselő a kongresszus fő témája, a kisebbségek és a média kapcsolatáról szólva elmondta, hogy a pozitív példákat kell tanulmányoznunk. Ilyen például a walesi nyelv reneszánsza, amelyet a modern tömegmédia, elsősorban a televízió és az internet kreatív felhasználásával sikerült elérni. A magyar képviselő szólt arról a veszélyről, hogy a történelmi nemzeti kisebbségek ügye a médiában összekeveredhet a bevándorlási kérdésekkel, vagy a terrorizmus problematikájával. Ez súlyos félreértésekhez és társadalmi feszültségekhez vezethet, ezért mindent meg kell tennünk, hogy az eltérő jellegű, ezért más megoldásokat igénylő kisebbségi kérdéseket elválasszuk egymástól.

"Az Európai Unió a szervezettségek versenye: azok az országok, vállalatok, csoportok sikeresek, amelyek megszervezik önmagukat minden lehetséges szinten. Ezért kell törekednünk a kisebbségek minél teljesebb és hatékonyabb európai összefogására" - zárta beszédét Tabajdi Csaba.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását