2024. május 28. - Emil, Csanád

Milyen a korszerű titkárnő?

A Magyar Titkárnők Napján, május 24-én érdemes végiggondolnunk: kiket is ünneplünk voltaképpen? A klasszikus titkárnő figurája és nagyrészt feladatköre is már a múlté, és a főnököt sem kanapén ülve, szivarral a kezében kell elképzelni.
2008. május 22. csütörtök 10:30 - Hírextra

Mint Sójáné Dux Ágnes, a Magyar Titkárnők Országos Egyesületének elnöke elmondta, a vállalatvezetők jobbkezét - a titkárnőt és titkárt - aki persze néha kávét is visz főnökének, ma már sokszor menedzser-asszisztensnek nevezik.

Ma a titkári szakmát háromszintű szakképzés keretében lehet elsajátítani. Jellemzően a közép- és felsőfokú végzettségű jelentkezőkre van igény, ennek ellenére alapfokú képzés is folyik. Az álláshirdetések tanúsága szerint azonban titkárokat általában felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással keresnek. Sok olyan fiatal próbál meg titkári munkakörbe elhelyezkedni, aki felsőfokú végzettségével nem kap igényének, elképzelésének megfelelő állást. Ám ennek a szakmának is vannak olyan fogásai, amit nem lehet tanulás nélkül megszerezni, önmagában a felsőfokú diploma nem mindig elég.

Tipikus női munkakör ez még ma is, kevés férfit találunk ezen a szakterületen, kivétel a személyi titkár munkaköre. Az elnök évekkel ezelőtt úgy gondolta, nagyobb népszerűségnek fog örvendeni a titkári szakma férfiak körében, főleg azután, hogy nagy számban jelentek meg női vezetők a cégek élén. Hozzátette, a férfiak talpraesettek ezen a téren. Nem is oly régen a titkároknak és titkárnőknek kiírt versenyt Németországban férfi nyerte. Bizonyos részfeladatokban már korábban is bizonyítottak a férfiak, például gyors- és gépírásban. Ha alaposan áttekintjük, mi is tartozik egy titkár feladatkörébe, akkor beláthatjuk, férfiak számára is jelenthet kihívást. A titkár-titkárnő fontos tagja a menedzsmentnek, ha nem is főszereplője.

Sójáné Dux Ágnes nem tagadja, hogy a titkárnő megnevezésnek még van bizonyos örökölt mellékzöngéje. Sokan nem látják még át, hogy ez a feladatkör mennyire felelősségteljes.

- Említette, hogy zömmel nők jelentkeznek erre a munkakörre. Mivel a főnök sok tekintetben bizalmas információkat is megoszt titkárnőjével, könnyen átszíneződhet - esetleg zaklatássá is - a munkahelyi viszony, amit a hierarchikus különbség miatt egy nőnek igen nehéz tapintatosan elhárítani.

- Ez nem szakmaspecifikus kérdés, hanem nő-férfi kapcsolat témaköre, viselkedéskultúrától függ. Egy jól képzett titkárnő felkészült ilyen jellegű zaklatások hárítására, ha a szabályokat betartja, akkor rendszerint fel sem merül a munkahelyi inzultálás lehetősége. Különben is: miért kell ahhoz titkárnőnek lenni, hogy valaki főnöke molesztálásának legyen kitéve? Bármely munkahelyen előfordulhat, ahol férfiak és nők dolgoznak.

- Anyagilag megbecsültek-e a titkárnők?

- A bér döntően attól függ, hogy hol dolgoznak. A közszféra területén nincsenek tisztességesen megfizetve, de itt köztudottan nem a túlfizetettek dolgoznak. A versenyszféra területén vegyes a tapasztalat. Vannak cégek, ahol anyagilag is nagyra értékelik a szerepüket, másutt előfordul, hogy a munkáltatók kihasználják a munkaerőpiaci helyzetet, dolgozóikat minimálbéren jelentik be, a különbözetet zsebből fizetik. A kisvállalkozásoknál néha valóban nagyon jók a fizetések, de a többlet bérért több munkát is követelnek. Ezek olyan jellegű gondok, amelyek a munka világán bárhol megtalálhatóak.

Napjainkban - mint az elnök rámutatott -a titkári szakma hagyományos feladatkörei is változtak. Korábban a titkárnőtől - miközben a vezető jobbkezének számított - az ügyfelekkel való kapcsolattartást is elvárták. Ezek a feladatok most mindinkább elkülönülnek egymástól, s ez már a szakképzésben is megfigyelhető. A nagy cégek külön státuszban keresnek ügyfélkapcsolati munkatársakat és külön menedzser-asszisztenseket.

- Életkorfüggő-e a titkárnői állás?

- Azt mondhatom, a hagyományos titkári feladatokat az idősebb korosztály látja el. Az idősebbek rendkívül nagy rutinnal rendelkeznek, tapasztaltabbak, de - sajnos - idegen nyelveket nem sokan beszélnek közülük. A számítógépeket viszont gond nélkül tudják kezelni. természetes, hogy amennyiben nyelveket beszélnek és értenek az informatikához, könnyen elhelyezkedhetnek e korosztály tagjai, egy rutinos vezető szívesen alkalmazza őket. A fiataloknál az a legnagyobb probléma, hogy a vezetők alaposan meggondolják, alkalmazzák-e őket, hiszen szülni mehetnek, családot alapíthatnak, így attól tartanak, hogy hosszú távon nem lehet majd számítani rájuk. De ez szintén nemcsak titkárnői állásokra érvényes. Ezért is lenne szerencsés, és egyáltalán nem ünneprontó gondolat, ha több férfi titkár lenne - vélekedik az elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását