2024. április 25. - Márk

Mitől alszik a gyerek?

Az a szülő, aki azt szeretné, hogy gyermekének ne legyenek alvásproblémái, jól teszi, ha megfogad néhány tanácsot - például nem alszik együtt a gyermekkel, valamint a csecsemőkoron túl éjszaka nem ad neki enni illetve inni.
2008. április 19. szombat 12:46 - Hírextra
Ezt a Montreáli Egyetem kutatói szögezték le. Tanulmányukból az is kiderül, hogy a fektetés mikéntje tipegő korban hatással van arra, hogyan fog aludni a gyermek négy-hat éves korában - írja a ScienceDaily című tudományos lap.

A kutatás vezetője, Valérie Simard szerint kevés tanulmány vizsgálta eddig a szülők hatását a gyermek alvására. Öt hónapos csecsemők szülei vettek részt a kutatásban, gyermekük hatéves koráig töltöttek ki kérdőíveket.

Válaszolniuk kellett többek közt arra, hogyan fektetik le csemetéjüket - álomba ringatják-e, ébren teszik-e le, vele maradnak-e, amíg elalszik, illetve hogyan viselkednek, ha éjjel felébred a kicsi: az ágyában nyugtatják-e meg, kiveszik-e, adnak-e neki inni vagy enni, beviszik-e a szülői ágyba?

A vizsgálat eredményei szerint a 29-41 hónapos kisded fektetése nagyban befolyásolja, hogyan alszik majd négy-hatéves korára. Ha éjjeli ébredéskor inni vagy enni kaptak, később rosszat álmodtak, tíz óránál kevesebbet aludtak vagy nehezebben aludtak csak vissza.

A szülőkkel való alvás tizenöt perccel késleltette a visszaalvást. Ha viszont az elalvásnál a gyermekkel maradt a szülő, akkor az korábban szenderült álomba idősebb korában is.

Simard különösen óv az együttalvástól: "A szülők gyakran alkalmazzák, de nem ez a legjobb mód a későbbi alvásproblémák megelőzésére. Az együttalvás éppen hogy negatív hatással van a későbbi alvásra" - hangoztatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását