2024. április 24. - György

Madármegfigyelőt avatnak Drégelypalánkon

Madármegfigyelő- és pihenőhelyet avatnak szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkhoz tartozó Csadó-tanyán. A vonuló madarak vizes élőhelyén az Ökotárs Alapítvány támogatásával végezték el a fejlesztést - mondta az MTI-nek a helyi székhelyű Sugárkankalin Tu
2008. május 22. csütörtök 17:17 - Hírextra
Dombai Gábor ismertette: az Ipoly-völgyi, természetközeli állapotú terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park védelme alatt áll. Fontos madárélőhely és Ramszari-terület, amely a vonuló vízimadarak élőhelyeit hivatott megőrizni. (Az iráni Ramszariban 1971-ben aláírt "Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről", az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi megállapodás.)

A környezetvédők folyamatosan végeznek itt felméréseket a vízimadarakról, a csadó-tanyai stabil vizes élőhelyen a cigányréce rendszeres előfordulását jegyezték fel, de megtalálható a területen a bakóscinege is.

A mostani fejlesztés a tíz nyugat-nógrádi falut összefogó Sugárkankalin Turisztikai Egyesület tavalyi akciójához kapcsolódik.

Dombai Gábor elmondta: a múlt évben nyitották meg az Örökségeink útján elnevezésű tematikus zöldutat. A természeti folyosó a térség kulturális és történelmi örökségeit kapcsolja össze úgy, hogy javítja a közlekedés, a pihenés és a turizmus lehetőségeit.

Az érintett települések: Nagyoroszi, Borsosberény, Horpács, Pusztaberki, Patak, Dejtár, Ipolyvece, Drégelypalánk, Hont, Parassapuszta.

Az egyesület a zöld út szakaszán attrakciókat is szeretne biztosítani, ennek első lépcsője a drégelypalánki madármegfigyelő- és pihenőhely, amelynek kialakítását 700 ezer forinttal segítette az Ökotárs Alapítvány.

Száz négyzetméteres, korlátokkal védett területet hoztak rendbe, füvesítettek, esőbeállót, padokat és kerékpártárolót építettek ki.

A szombati átadáshoz számos program kapcsolódik, így például zöldutas kerékpártúra indul a pataki gyurgyalagtelephez, és szerveznek gyalogtúrával egybekötött madármegfigyelést és madárgyűrűzést is az Ipoly folyó mentén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását