2024. április 29. - Péter

Készülnek a Kálvin-évre

A Magyarországi Református Egyház a protestáns hitújító Kálvin János születésének ötszázadik évfordulója alkalmából jövőre megrendezi a Kálvin évet, amelynek előkészületeiről Márkus Mihály, a Dunántúli Egyházkerület püspöke számolt be a zsinatnak a Budape
2008. május 22. csütörtök 13:02 - Hírextra

A Kálvin János Emlékbizottság munkájáról szólva a püspök kijelentette, hogy az alkalomra készül egy tanulmánykötet, melynek munkacíme: Kálvin és a művészetek, ezenkívül lefordítják a reformátor egyik ismert művét, az Institutiot. A fordításra a bizottság Papp György nagyenyedi levéltáros-lelkészt kérte fel, akinek munkáját teológiai és nyelvi lektorok segítik. A teljes Institutio-fordítás azonban előreláthatóan csak 2012-re készül el.

A püspök utalt a Kálvin-emlékkiállítás előkészítésére, amit Millisits Máté történész-muzeológus ismertetett prezentációval egybekötve. A 2009 márciusában Debrecenben megnyíló kiállítás a Kálvin év ünnepélyes megnyitója lesz Debrecenben, amit összekötnek a kötetek bemutatójával.

Márkus Mihály megemlítette, hogy Kálvin-emlékplakettet is terveznek kiadni, a hivatalos pályázati kiírást az egyház honlapján már 2008. március 20-án közzétették. Az már biztos, hogy az érem felirata "Kálvin János születésének 500. évfordulójára, 1509 - 2009 Soli Deo Gloria!" (Egyedül Istené a dicsőség) lesz. A pályaművek benyújtásának határideje 2008. szeptember 15., a felkért szakmai zsűri pedig 2008. október 15-ig bírálja el a beérkezett műveket. Az eredményhirdetés a 2008. évi reformáció hónapjának záró istentiszteletén lesz.

Arról is beszélt, hogy azokat a pályamunkákat, amelyeket a zsűri javasol, kiállítják a Kálvin év alkalmából rendezendő debreceni kiállításon. Hozzátette, hogy 2009-ben megjelenik majd a Magyar Nemzeti Bank emlékérme is Kálvin Jánosról.

Márkus Mihály kiemelte: az emlékévhez kötődően ünnepi hangversenyt is rendeznek, amelynek keretében előreláthatóan három új zenedarabot mutatnak be a Művészetek Palotájában 2009. október 30-án. A zeneszerzők terveik szerint Draskóczy László, Gárdonyi Zsolt és Vajda János lesznek.

A Magyar Posta jubileumi emlékbélyeget is kiad majd a Kálvin-évforduló alkalmából. Rámutatott arra is, hogy a Kálvin-év logótervének végleges változata terveik szerint 2008 őszére készül el, amelyet - ahogy fogalmazott - a Kálvin-év megünneplésének legfontosabb arculati elemeként használhatna az egyház.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását