2024. április 24. - György

Kárpátaljai képekre vadásznak a képrablók

Járványszerű méreteket öltött az utóbbi években Kárpátalján a helyi ismert festőművészek képeinek elrablása képtárakból, magán- és közgyűjteményekből, valamint műtermekből.
2008. május 22. csütörtök 17:50 - Hírextra
A nemzeti értékek megcsonkításaként értékelik ukrán művészettörténészek a kárpátaljai festőiskolához tartozó alkotók festményeinek sorozatos ellopását. A képrablók nem kímélik még az állami intézményekben kifüggesztett alkotásokat sem - közölte riportműsorában a kijevi 1 plus 1 országos televíziós csatorna.

A kárpátaljai rendőrség adatai szerint a régióban elkövetett minden kilencedik lopás festményekkel kapcsolatos. Nemrég például az ungvári televízió egyik műsorában megszólaló idős riportalany otthonából vittek el értékes képeket álarcos rablók. A képvadászok érdeklődését a felvétel alatt a háttérben látszó festmények keltették fel.

Két évve Erdélyi Béla neves kárpátaljai festőművész, a kárpátaljai festőiskola megalapítójának özvegyét rabolták ki, az idős asszony a bántalmazások következtében életét vesztette. A tettesek több tucat felbecsülhetetlen értékű festményt vittek el. Nem sokkal később kirabolták a kárpátaljai megyei közigazgatási hivatal egykori elnökhelyettesének lakását, akitől szintén értékes kárpátaljai festményeket vittek el, majd kárpátaljai festők mintegy negyven alkotása tűnt el a beregszászi járási közigazgatási hivatal korábbi elnökének mezővári házából.

Ezzel majdnem egy időben Kárpátalja megye kormányzójának hivatali szobája mellől ellopták Soltész Zoltán Tavasz a Kárpátokban című, négyezer dollárra becsült festményét. A rendőrségnek nem volt még ideje felocsúdni a meglepetéstől, amikor bejelentés érkezett arról, hogy kirabolták Jurij Herc érdemes művész, kárpátaljai festő ungvári műtermét. A tolvajok - a beregszászi Karpat Info hetilap értesülése szerint - akkor mintegy húsz festményt vittek el.

Ugyancsak kifosztották a kárpátaljai festők alkotásainak egyik leggazdagabb képtárát is Tiszapéterfalván. A szovjet időkben prosperáló ottani állami gazdaság óriási pénzeket költött festmények vásárlására, s mintegy kétszáz képből galériát hozott létre. Ebből a gyűjteményből vitték el a mindmáig ismeretlen rablók a legértékesebb 19 alkotást, köztük Erdélyi Béla, Kassay Antal és Soltész Zoltán alkotásait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását