2024. május 2. - Zsigmond

Hogy született Izrael?

Kiállítás nyílik a magyar születésű Kluger Zoltán (1895-1970) fotográfus 1933 és 1958 között Izraelben készült képeiből vasárnap, a Tel-Aviv-i Erec Izrael Múzeumban. Kluger Zoltán kiállítását Ron Huldai, Tel-Aviv-Jaffa polgármestere nyitja meg. A meghívón
2008. május 22. csütörtök 19:25 - Hírextra
Az ifjú hölgy a Hagana (védelem) nevű, 1921-ben a zsidó telepek védelmére alakult fegyveres szervezet tagja - olvasható a jaffai Farkash fotógaléria honlapján.

Kluger Zoltán az izraeli fényképészet hőskorának egyik legfontosabb szereplője Magyarországon született, és 1933-ban Berlinből vándorolt ki Palesztinába.

Mind a mai napig az általa készített fekete-fehér képeken keresztül lehet megismerni a 30-as, 40-es évek történéseit. Kluger Zoltán az országépítés, a sivatag termővé alakításának leghíresebb krónikása. 15 éven át intenzíven dokumentálta az államalapítás, a hősies építés munkáját.

Kluger Zoltán fotóján keresztül ismeri a világ azt a történelmi pillanatot, 1948. május 14-ét - amely péntekre esett és délután 4 óra volt - amikor Ben Gurion, Izrael első miniszterelnöke az Erec Izrael Múzeumban fölolvassa az ország megalakulásáról szóló dekrétumot.

Mint az izraeli kormány sajtóhivatala fotóosztályának vezető munkatársa járta a fiatal országot és megörökítette a kibucok építését, életét, az új bevándorlókat, a Haifán kikötő, emberekkel zsúfolt hajót.

Az Erec Izrael Múzeumban - amely az ország történelmét, régészeti kincseit, ókori üveg- és éremgyűjteményét, népművészetét, kézművességét mutatja be - egész nyáron át nyitva tart a Kluger Zoltán 1933-1958 című fotókiállítás - mondta el az MTI-nek Lányi Eszter kulturális szakdiplomata Tel-Avivból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását