2024. április 28. - Valéria

Kollár Imre hétfőtől a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője

Hétfőtől Kollár Imre a MÁV Szimfonikus Zenekar új művészeti vezetője; a karmester Gál Tamást váltja a poszton, aki két évtized után köszönt el az együttestől, amely az idén stabil anyagi háttérrel kezdheti meg az évadot.
2008. szeptember 5. péntek 15:07 - Hírextra
Fenyő Gábor, az együttest működtető alapítvány kuratóriumának elnöke, korábban a zenekar igazgatója a pénteken tartott tájékoztatón felidézte a 2007-es őszt, amikor sok aggodalommal néztek a jövőbe. Idén más a hangulat, a MÁV Szimfonikusok költségvetése 350-400 millió forintra tehető, ennek kétharmadát a MÁV Zrt. állja.

Lendvai György, a zenekar igazgatója szerint jelentős, hogy a cég három esztendőre vállalt garanciát és a tavalyihoz képest évi 50 millió forinttal megemelte az összeget. A költségek 20-25 százalékát maguk keresik meg a jegybevételből és a külső megrendelésekre adott koncertek honoráriumából. Új támogatójuk, a Siemens Zrt. szintén három évre vállalt patronálást évi 10 millió forint erejéig.

Az új zeneigazgató, Kollár Imre megjegyezte: "kitűnő pillanatban érkezetem a zenekarhoz. Nincs más feladatom, mint jól végezni a munkámat."

A következő évad műsortervéről elmondta, hogy átnézte az elmúlt hat év programját. "Találtam fehér foltokat, ez természetes. Minden dirigens a maga képére formálja a repertoárt, nyilván az én debreceni időszakomban is találni hiányokat. A kevéssé játszott szerzők vagy a nagy alkotók ritkán hallható műveit fogom a hagyományos és a közönség által elvárt repertoár mellett műsorra tűzni" - hangsúlyozta Kollár Imre.

Kiemelte, hogy 2009-ben, a Haydn- és Mendelssohn-évben egy-egy estét szentelnek a két zeneszerzőnek. Bemutatták az együttes első vendégkarmesterét: Takács-Nagy Gábort, aki az előző évadban már folyamatosan dolgozott a zenekarral. A ma már karmesterként is elismert muzsikus, a híres svájci Verbier Fesztivál kamarazenekarának dirigens elmondta: a szezonban 5 koncertet vezényel a MÁV Szimfonikusok élén, és remény van rá, hogy hívására ismét Budapestre jön Maxim Vengerov (aki most a Verbier Fesztivál igazgatója), de csak karmesterként vállal fellépést.

A tájékoztatón bemutatkozott állandó vendégkarmesterük is: a brazil Rodrigo de Carvalho. A Sao Paoló-i Teatro Municipal ifjú dirigense a budapesti Zeneakadémián diplomázott Lukács Ervin növendékeként.

Lendvai György emlékeztetett rá, hogy ha 2009-ben a Zeneakadémia a felújítás miatt bezár, ismét csak egy koncertterem lesz Budapesten. "Erről a mintegy kétévnyi átmeneti helyzetről mi előrelátóan gondolkodtunk. Reméltük, hogy a Művészetek Palotája is így készül. Nagy csalódás volt, hogy ők másként képzelik. Szerencsére Kollár Imrének beugrott a Budapesti Operettszínház."
Hangsúlyozta: az új játszóhellyel nemcsak a közönség megtartása, hanem új réteg megszerezése is a cél. "Ez nem pusztán terembérlet, hanem valódi együttműködés szándékát tapasztaljuk. Ezért úgy tervezem, ha elkészül az akadémia, visszamegyünk, de nem hagyjuk el az operettszínházat. Talán a meglévő sorozataink legjobb

koncertjeiből rendezünk itt egy best of-szériát."

Kollár Imre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját kitűnő minősítéssel, Lukács Ervin, Ligeti András és Gál Tamás növendékeként. 1989-ben, 20 évesen elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönségdíját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos televízió- és rádiófelvételt készített. 1994 óta a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását