2024. április 28. - Valéria

Fidesz: Szabó vonja vissza!

Szájer József és Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselők arra szólítják fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy vonja vissza a Kossuth téri tüntetést korlátozni kívánó javaslatát; a két politikus erről pénteken tájékoztatta az MTI-
2008. január 11. péntek 18:04 - Hírextra

Szabó Máté ombudsman szerdán nyilatkozott arról, hogy korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést, a két fideszes képviselő pedig megdöbbentőnek és antidemokratikusnak tartja a javaslatot.

A fideszes politikusok közleményükben hangsúlyozták: a szabad gyülekezés joga a rendszerváltás egyik alapvető vívmánya, az ombudsman fő feladata pedig a polgárok jogainak védelme, nem pedig annak korlátozása. Szerintük Szabó Máté felvetése már korábban elhangzott kormánypárti javaslatokat karol fel, és aláássa az ombudsmani jogvédő intézmény tekintélyét.

Szájer József és Gál Kinga szerint a "népszavazási kezdeményezések ellehetetlenítése", "újságírók megfenyegetése", vagy az Országos Választási Bizottság "kormány általi befolyásolása" azt mutatja, hogy ma Magyarországon a polgárok szabadságjogai "erőteljes populista támadásoknak" vannak kitéve a kormányzat és "bizonyos sajtóbeli körök" részéről.

"Ebbe a folyamatba nem szabad az országgyűlési biztos intézményét is bevonni. Ezért felszólítjuk Szabó Máté állampolgári biztost, hogy vonja vissza javaslatát" - írta a két EP-képviselő.

Szerintük azután, hogy tavaly, "minden jogi alapot nélkülözve", jogsértő módon lezárták a Kossuth teret, a kormányzat egyre gyakrabban sértette meg a gyülekezési jogot, így ezek után még nyilvánvalóbb, hogy az ilyen javaslatok megvalósulása a szabadságjogok sérelméhez vezetnek.
A fideszes EP-képviselők úgy vélik, felelős tisztséget viselő, magát demokratikusnak tartó politikus nem engedhet meg magának ilyen javaslatot, egy olyan országban, amely két, a szabadságjogokat durván tagadó diktatúrát volt kénytelen elviselni újkori történelmében.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a távirati irodának szerdán azt mondta, nem megtiltatni, hanem korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést, mert az utóbbi másfél évben súlyos konfliktusok színhelye volt a fővárosi Kossuth tér, olyan hely, amely könnyen agresszióra sarkallja a radikális tüntetőket.

Az ombudsman szerint Európában nagyon sok helyen korlátozzák az államhatalmi szervek előtt a gyülekezést, aminek jó okai vannak. Mint mondta, vizsgálatot indít a gyülekezési törvénnyel kapcsolatban, és állásfoglalását elküldi az Országgyűlésnek is.

Az MDF csütörtökön közölte: támogatják Szabó Máté javaslatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását