2024. március 29. - Auguszta

Gyerekjáték lehet a zeneszerzés?

A japán Yamaha cég új típusú, a vizuális hangjelölésnek köszönhetően játékos zeneszerzésre alkalmas hangszert dobott a piacra. Az új készülékkel gyártója szerint néhány perc alatt megkomponálható egy olyan mű, amelynek számítógépes szoftverrel történő "el
2008. május 22. csütörtök 13:17 - Hírextra

A Tenori-on névre keresztelt digitális hangszer 256 világító gombbal ellátott, 16 x 16 centiméteres LED mátrix kijelzővel ellátott tábla. A gombokhoz a számítógép hangmintákat társít.

A zeneszerzés a különböző gombok nyomogatásával történik, amelyekkel ismétlődő zenei motívumok állíthatók elő; ezek fölé más hangok helyezhetők, úgy, mint ahogyan a partitúrában egymás alá jegyzik le a különböző hangszerek által játszott szólamokat.

A zeneszerző a saját zenei érzékének és tapasztalatának megfelelően választja ki a gombokat és programozza - többé-kevésbé véletlenszerűen - a hanghatásokat.

A hangok a megfelelő billentyű benyomásával szinkronizálhatók, a komponálás közben a zene nemcsak hallható, hanem "látható" is.

"Mindössze húsz percre van szükség a hangszer kezelésének elsajátításához" - mondta el a Yamaha innovációs hangtechnológiákra szakosodott kutatója, Nisibori Ju, aki Ivai Tosio elektroakusztikus zeneszerzővel közösen tervezte meg az új készüléket.

Nisibori szerint a zenemű, amely a semmiből született meg negyedóra alatt az újságírók előtt, kevésbé intuitív számítógépes szoftverrel megalkotva több napi munkát igényelt volna.

A hangszer kifejlesztése hat évet vett igénybe. A 121 ezer jenbe (183 ezer forint) kerülő Tenori-on azokat a zenekedvelőket veszi célba, akik a szolfézstudás híján inkább csak hallásuk alapján kívánnak új zeneműveket létrehozni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását