2024. április 20. - Tivadar

Nem biztató az állam és az egyház viszonya

Az állam és az egyház viszonyában sajnos nincs semmi biztató jelenleg - jelentette ki Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Budapesten szerdán, a zsinatot megnyitó beszédében.
2008. május 21. szerda 17:04 - Hírextra
Megemlítette, hogy a két hete Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel folytatott tárgyalásukról, amelyen a hagyományoknak megfelelően a négy történelmi egyház vett részt, kérésük ellenére semmiféle emlékeztető feljegyzést nem kaptak. Elszomorítónak tartotta továbbá, hogy a közoktatási törvény napokban tárgyalt módosítása az egyházi oktatási intézményeket hátrányosan érintheti, ennek részleteit azonban nem tárta zsinat elé. Kitért arra is, hogy - a "valóságos esélyegyenlőség" érdekében - szeretnék a parlamenti képviselők figyelmét erre a veszélyre felhívni.

A református püspök kiemelte azokat a tevékenységeket, amelyen keresztül az egyház "meg tudja jeleníteni 2008-ban az arcát", ezek közé sorolta diakóniai, azaz szeretetszolgálati munkájukat, a Bethesda Gyermekkórház tevékenységét, valamint az indiai missziójukat. Beszámolt arról is, hogy a Gázai-övezetbe küldött nemzetközi csapatnak is van református tagja, amely "jelenlétével a kiengesztelődés kultúráját jeleníti meg".

A közel-keleti válság kezeléséről elmondta: levelet írtak az Egyházak Világtanácsának szorgalmazva, hogy ez a szervezet is járuljon hozzá a konfliktus megszüntetéséhez. Ezen kívül levélben fordultak a magyar külügyminiszterhez, Göncz Kingához és az amerikai, az orosz, valamint az izraeli nagykövethez, "kérve minden felelős politikai tényezőt, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a szenvedés és az igazságtalanság" mihamarabb szűnjön meg.

Bölcskei Gusztáv kiemelte: a jelenlegi helyzetben is - amikor a tőzsdei spekulációk nyomán az üzemanyag és az élelmiszerek ára hirtelen növekedett, nő a különbség a társadalom gazdag és szegény rétegei között és romlik a közbiztonság - hirdetni kell az evangéliumot és a társadalmi összefogást.

Az egyházi vezető beszédében azt is fontosnak tartotta, hogy a magyarországi reformátusok "együtt tudjanak mozdulni a világ kereszténységével" a problémák megoldásáért. Ehhez kapcsolódóan azt is megemlítette, hogy a református szeretetszolgálat, lehetőségeihez mérten, segített a mianmari természeti katasztrófát követően, a szolgálaton keresztül most is lehet küldeni gyógyszert a rászorulóknak.

Külön szólt arról, hogy a kárpátaljai magyar református lelkészek és özvegyeik nyugdíjának megemelésére külön alapot hoztak létre, amelyhez várják az önkéntes felajánlásokat, hogy a már nem dolgozó lelkipásztorok "tisztességes nyugdíjban részesüljenek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását