2024. május 4. - Mónika, Flórián

Képzett emberek nélkül nincs fejlődés

„Az egész életen át tartó tanulás szükségessége a versenyen alapuló gazdaságból következik, hisz abban egyszerre nem csak egymás barátai, de versenytársai is vagyunk„ – jelentette ki dr. Zachár László a MindenTanulás televíziós sorozat é
2008. május 21. szerda 16:10 - Hírextra
Dr. Zachár László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) főigazgató-helyettese elmondta, hogy vannak olyan kompetenciák, amiket a piacgazdaság törvényei minden munkavállalótól megkövetelnek, legyen akár cukrász vagy mérnök a mestersége. A szaktudás mellett ezek közé sorolható az általános műveltség, a nyelvismeret, az együttműködési készség, a jó fellépés, valamint a kezdeményező készség, mely képességeket csak folyamatos fejlődés, tanulás útján lehet elsajátítani vagy naprakészen tartani. Az egész életen át tartó tanulás tehát a piacképesség, a boldogulás záloga, ezért Zachár szerint „a hazai felnőttképzési rendszert ismernie kell mindenkinek, vagyis azt, hogy hol tanulhatok, mit tanulhatok és milyen juttatási rendszer támogatja azt.”

Abban Zachár, a MindenTanulás sorozat szakmai felügyelője és dr. Rechnitzer János, a Szent István Egyetem dékánja és a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományos Bizottságának elnöke is egyetértett, hogy a diákok érdekében támogatni kell a pedagógusok továbbképzését. A technológia világában fontos, hogy az oktató lépést tudjon tartani nebulóival, hisz a modern tanulási eszközöknek – mint az internet vagy a mobiltelefon – köszönhetően manapság a diák és a tanár egymástól is tanulhat. Ez egy olyan jellegű partneri viszony, mely harminc évvel ezelőtt nem létezett. Dr. Fábri György, a Magyar Tudományos Akadémia kommunikációs igazgatója szerint az NSZFI tevékenységét és a Mindentudás Egyetemének szakmai tapasztalatait ötvöző MindenTanulás televíziós sorozatot pont amiatt hozták létre, hogy közérthetően tájékoztassa mind a pedagógusokat, mind a laikusokat a felnőttképzés hatékony módszereiről, valamint az egész életen át tartó tanulás fontosságáról.

Rechnitzer arra is felhívta a figyelmet, hogy „rendkívül nagy igény van arra, hogy a vállalatok is elkötelezzék magukat az egész életen át tartó tanulás mellett. A gazdasági szereplők érdekei legtöbbször prompt érdekek, tehát „ma kell nekem ennyi darab ilyen képzettségű ember”. A felsőoktatás keretein belül ilyen tempóban ez nehezen kivitelezhető, a felnőttképzés szerkezetét viszont pont a gyakorlat-orientáltság és a vállalati igényeknek megfelelő foglalkozások jellemzik. Érdemes tehát a dolgozók képzését akár szakképzés, akár vállalati tréning formájában támogatni. Dr. Kandikó József, a Modern Üzleti Tudományok rektora beszédében kifejtette, hogy az egész életen át tartó tanulás minden fél számára előnyös vállalkozás: a munkáltatónak, mert szakképzett alkalmazottakkal nagyobb versenyelőnyre tehet szert; a munkavállalónak, mert könnyebben boldogulhat saját régiójában és az országnak, mert így javulhat a régiók foglalkoztatási aránya, következésképpen Magyarország versenyképessége.

A MindenTanulás című ismeretterjesztő sorozat a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet és az Akadémiai Tudás-Média Zrt. közreműködésével jött létre. A televíziós műsor célja, melyet minden kedden és csütörtökön vetít a Duna Televízió I-es és II-es csatornája, az élethosszig tartó tanulással, felnőttképzéssel, szakképzéssel kapcsolatos területek érdekességeinek és lehetőségeinek bemutatása és népszerűsítése. A www.mindentanulas.hu weboldalon előadások, kerekasztal-beszélgetések és riportfilmek várják az érdeklődőket, a www.nive.hu weboldal pedig jó kiindulási pont annak, aki kedvet kapott a szakmai fejlődéshez.
Forrás: Shortcut
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását