2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az előadóművészeti törvény elfogadását sürgetik

Színházi, zenei és táncművészi szakmai szervezetek levélben fordultak szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, hogy "támogassa az előadóművészetről szóló törvénytervezet előkészítésének folyamatát, és segítsen abban, hogy az mielőbb az Országgyűlés elé
2008. május 21. szerda 16:13 - Hírextra
"Meggyőződésünk, hogy a magyar előadóművészet helyzetét, az abban tevékenykedők körülményeit egy ilyen törvény alapvetően és kedvezően módosítaná. (...) Lehetősége a törvénynek, hogy mind a művészeti intézmények működését, mind a művészek foglalkoztatását hosszú távon kiszámítható szabályozással biztosítsa" - tartalmazza a levél, amelyet a Magyar Színházi Társaság juttatott el az MTI-hez.

Mint arra rámutatnak, a tervezet nem kívánja se felszámolni, se kőbe vésni a jelenlegi szervezeti és finanszírozási állapotokat. Az állandó társulati formának is köszönhető értékes hagyományok megőrzésével, az évek, évtizedek alatt létrejött művészi műhelyek megőrzésével párhuzamosan támogatja az új kezdeményezéseket is. Nagy teret biztosít a kísérletező, alternatív alkotóműhelyeknek, a produkcióra szerveződött társulatoknak, de ezt nem az úgynevezett kőszínházak "lerombolása" árán teszi.

A javaslat olyan - e területen régóta kívánatos - elvek megjelenítését is előtérbe helyezi, mint a közpénzek felhasználásának átláthatósága és a közpénzekből történő támogatás tervezhetősége és kiszámíthatósága, valamint a művészetet támogatók társasági adókedvezményének lehetősége - írják a szervezetek vezetői a levélben.

Felidézik, hogy a tervezetet több kritika érte amiatt, hogy sokat foglalkozik a munkajogi kérdésekkel. Ezeket az észrevételeket figyelembe kell venni, de nem szabad elfeledni, hogy az előadóművészet általában nem más, mint sajátos körülmények között folytatott munkavégzés, amelynek szabályait ma már nem csupán a hazai, hanem az európai uniós joganyag is szélesíti. A tervezet a munkavégzés sajátosságait gyakran speciális jogi megoldásokkal törekszik szabályozni. Ezek figyelmen kívül hagyása még inkább nehezítené a művészfoglalkoztatás európai szintű feltételeit - vélik a szakmai szervezetek.

Mint írják, az előadóművészeti törvény előkészítése ismereteik szerint egyedülálló a magyar jogalkotásban, mivel alapkoncepciója az előadóművészeti szervezetek, intézmények és művészek javaslatainak feldolgozásával született, a kodifikált szöveg a szakma delegáltjainak részvételével, a szakma szinte folyamatos tájékoztatása mellett készült el.

"Sokan dolgoztak, színészektől igazgatókig, érdekvédőktől az államtitkárokig annak érdekében, hogy megszülessen a művészeti élet által hosszú évek óta várt törvény" - hangsúlyozzák a zenei, színházi és táncművészi szervezeteket összefogó nagy szakmai szövetségek a miniszterelnöknek szóló levélben.

A dokumentum kapcsán Gyimesi László, a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára, aki a kezdetektől részt vett a kodifikációs munkában, az MTI-nek elmondta: az előadóművészekről szóló törvény olyan "jó" állapotban van, hogy az Országgyűlés zökkenőmentesen és gyorsan elfogadhatná.

Hozzátette, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetési tervezetét már a készülő törvény szellemében alakították úgy, hogy abban elkülönítve nem több, de jobban elosztható keret van. Tehát bármikor is emelkedik törvényerőre a tervezet, a források rendelkezésre állnak - hangsúlyozta Gyimesi László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását