2024. április 29. - Péter

Veszélyben Közép-Európa egyetlen krátertava

Túl sok turista látogatja és szennyezi Erdély egyik természeti látványosságát, a Szent Anna-tavat. A Hargita megyéhez tartozó, a Csomád-hegységben, 946 méteres tengerszint feletti magasságban található Szent Anna-tó és a közelében fekvő tőzegláp, a Mohos-
2008. szeptember 9. kedd 11:50 - Hírextra
Mostanában túl sokan keresik fel a tavat, amely a bukaresti Új Magyar Szó napilap írása szerint ezzel veszélybe került. Augusztus 20-a rekord nappá vált a Szent Anna-tó életében. Közép-Európa egyetlen krátertavánál aznap több mint 1800 autó keresett parkolóhelyet a rezervátumban, pedig az autós belépő a természetvédelmi területre 10 lej (700 forint).

"Este, amikor kezd lemenni a nap…, akkor látszik meg igazán, hogy nem bírja a tó a belémosott napolajat, sampont, tusfürdőt, emberi kozmetikumokat" - panaszkodott Kubai Márton Dezső sepsiszentgyörgyi földrajztanár a lapnak.

Kerezsi László, a természetvédelmi terület gondozásával megbízott cég vezetője szerint az esténként látható, szennyezésnek is tekinthető vékony réteg a tó felszínén valójában barna alga. Ám a szakember is kitart amellett, hogy a tavat védeni kellene. Megyei környezetvédők szerint máris javulás az, hogy amióta Kerezsi vezeti a természetvédelmi terület gondozását, nem mosnak autót a parton, nem fürösztenek állatokat a tóban, a partját folyamatosan takarítják.

A vulkáni kráterben lévő, nagyjából kör alakú, 0,22 négyzetkilométer területű tó vízgyűjtő területe kicsi, csak az esővíz táplálja, amelynek nagyobb része a környező hegykoszorúból vízfolyásokon érkezik. A víz a földbe szivárog el és a valamikori vulkáni kúp külső részén időszaki forrásokból bukkan a felszínre. A tó vizének tisztasága a desztillált vízhez hasonló, nagyon kevés (0,002 g/l) ásványisó-tartalommal. Ennek következtében élővilága szegényes.

A tó mellett egyetlen vécé van, a közeli parkolóban három. A kevés illemhely további szennyezés forrása, a tó körüli erdőből egy-egy nagyobb esőzés a tóba mossa az emberi ürüléket.

Az emberi beavatkozástól függetlenül a Szent Anna-tó sorsa nem sok jót ígér. Lassan feltöltődik, a jelenleg legmélyebb pontján 7,2 méteres vízszint folyamatosan csökken. A tóra az a sors vár, hogy a Mohos-tóhoz hasonlóan láp legyen - vélik a természetvédelmi szakemberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását