2024. április 25. - Márk

Három nemzedék nevelődött művésszé

A Szabó szobrászdinasztia három nemzedéke nevelődött művésszé a főváros egyik legismertebb, régóta fennálló alkotó közösségében, a Százados úti Művésztelepen. Szabó Iván munkásságát fia Gábor, most pedig már az unokák is folytatják, amint arról a Józsefvá
2008. május 21. szerda 10:38 - Hírextra

Az alapító atya az 1998-ban elhunyt Szabó Iván szobrászművész, aki 1939-től volt a Százados úti Művésztelep tagja. Hat évtizedes munkássága során műfaji és tematikai sokoldalúságra törekedett, kőben, fában, bronzban vagy kerámiában egyaránt szívesen dolgozott. Fia, Szabó Gábor már a művésztelepen látta meg a napvilágot 1940-ben és a szakma mesterfogásait is édesapjától leshette el, mielőtt elvégezte volna a főiskolát.

A hetvenes évek elején itt születtek gyermekei is - Zsófia és Ádám -, akik a műteremlakásban felcseperedve mivé is válhattak volna, ha nem úgyszintén szobrászokká? Most a Százados úti Művésztelep május végéig látogatható tárlatán is együtt szerepelnek a Józsefvárosi Galériában. Szabó Gábor még a József Attila évfordulóra készített két reliefet bronzból. A Dunánál című plaketten a költő a rakpart lépcsőjén ül tűnődve, míg a Padlás elnevezésű példányon megtört tartású édesanyja teregeti némán mások mosott ruháját a magasban. A szemközti falon ezekre rímel - a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt - leánya, Szabó Zsófia azonos alapanyagból és eljárással valamint hasonlóképpen realisztikus stílusban készült Felhők című kompozíciója, azzal a különbséggel, hogy az egyiket elidegenítő hatásként kettévágta, ezzel a modern módszerrel zökkentve ki a nézőt a túlzottan lírai elandalodásból, rohanó korunk realitására ébresztve.

A vernisszázson Szabó Gábor érdekes tervekbe avatott be:

- Három év múlva lesz a művésztelep centenáriuma, amelyre reprezentatív seregszemlét tervezünk. Ennek az előkészületeibe már belefogtunk, elvégre itt nemcsak a múltról van szó, vele együtt a jelenről és a jövőről is, mert a mostani kiállítás is bizonyítja, milyen szép számmal vannak jelen a fiatalok a középnemzedék vagy az idősek mellett. Az itt folyó munka folyamatosságát egyrészt a családi hagyományok követése biztosítja a generációról generációra megörökölt műtermekben, másoknak szinte csak "kihalásos" alapon" lehet időnként ide bekerülni. Ez utóbbi esetben egyrészt elengedhetetlen követelmény a Magyar Művészeti Közalapítvány ajánlása, - amit csak szakmailag is jogosultak kaphatnak meg -, másrészt biztosítani kell ezzel párhuzamosan az eltávozott művész özvegyének, az addig vele élőknek egy másik lakást.

- Nemrég arról értesültem Kádár János Miklós festőművész barátjától és
kollégájától, hogy az egyik köztéri szobráért magas francia elismerésben lesz része...

- A franciáknak mindig is szívügyük volt az 1956-os októberi harcokban megsebesült
és ennek következtében hősi halált halt tudósító, Jean-Pierre Pedrazzini emlékének ápolása. Hat éve húzódott már budapesti mellszobra felállításának ügye, amire végül a forradalom fél évszázados évfordulója tett pontot. A Francia Köztársaság és Svájc Budapesti Nagykövetsége valamint a Paris Match szerkesztőségének megrendelésére készítettem el azt a bronz büsztöt, amelyet két éve avattak az Erkel Színház közelében, a Köztársaság-tér északnyugati oldalán, ahol a végzetes lövés eltalálta őt. A közelmúltban követségi futár hozott egy diplomát és levelet, amelyben arról értesítenek az illetékesek, hogy egy későbbi időpontban szeretnék átnyújtani nekem a Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (a művészetek és irodalom lovagrendjének) kitüntetését - árulta el Szabó Gábor.

Terepgyakorlatok összefoglaló elnevezéssel külön vitrinben sorakoznak a mostani kiállításon fiának, Szabó Ádámnak legújabb munkái. Apja büszkén bizonygatja, hogy a "srác" már teljesen újszerű és egyéni eljárásokat alkalmaz komplex alkotásainak kivitelezésére. Video-filmjeinek kiinduló pontjaként használt litográfus-köveket marat savval. A fiú Beach című fekvő reliefjének a műhelytitkait is feltárja:


- Tengerpartot imitál, amelynek homokjára a már megszelídült hullámok vékony homokcsíkokat raknak fel, egyiket a másik után. Ezért a korábbi vonalakat kiegészítettem, részben vagy egészen elmosva. A mészkőre litókrétával rajzoltam fel a szabálytalan kontúrokat és aztán úgy marattam savval a felületet, majd a vonalakat csiszolással olykor teljesen, máskor részben eltüntettem, néhol újból megerősítettem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását