2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Zsolnay porcelánok Pécsett

Pécsett talál új otthonra a világ egyik legjelentősebb és legátfogóbb Zsolnay-magángyűjteménye: az Egyesült Államokban élő Gyugyi László hatszáz darabos kollekciójából 2010-ben nyílik állandó kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyedben - közölte Tasnádi Péte
2008. június 25. szerda 18:57 - Hírextra

A tárlat megrendezését Gyugyi László és Matyi Dezső, a Pécsi Direkt Kft. ügyvezetője között létrejött magánjogi szerződés teszi lehetővé, ennek részleteiről, anyagi vonzatairól az érintettek nem kívántak beszélni. Mindössze annyit árultak el, hogy a műtárgyak jövő ősszel, hajón és közúton érkeznek az Egyesült Államokból Pécsre.

Gyugyi László Pittsburgh-ben élő magyar származású elektromérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló Zsolnay-kollekcióját, melyet nagyközönség együtt még sohasem láthatott. A gyűjtemény csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből ismerhető meg.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, melyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A gyűjtő kollekcióját céltudatosan úgy alakította ki, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be úgy, hogy tárgyai egyben a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, még a szám szerint legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó.

Gyugyi László azt mondta: azért válik meg gyűjteményétől, mert hetvenöt éves, fiai tőle távol, San Franciscóban élnek, s nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását