2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Fekete Cannes

A bejrúti 1982-es mészárlásról szóló animált dokumentumfilm és a nápolyi maffiáról festett bátor portré után a kedden bemutatott Clint Eastwood-drámát is a félútjához érkezett cannes-i filmfesztivál versenymezőnyének esélyesei közé sorolták a szakértők.
2008. május 21. szerda 07:56 - Hírextra
A versenyprogram lelkiismeretes látogatói általában elismerően szóltak a filmek színvonaláról, de az eddigiek alapján néhányan azért hiányolták azt a kiemelkedő alkotást, amelynek jó szívvel lehetne odaítélni az Arany Pálmát.

Az Ari Folman rendezte Waltz With Bashir arra tett kísérletet, hogy a palesztinok két bejrúti táborában, Sabrában és Satilában 1982-ben lezajlott tömegmészárlás eltemetett emlékeit megidézze. A Gomorra című olasz produkció a nápolyi Camorra brutális világát ábrázolja. A játékfilm Robert Savianio oknyomozó bestsellere nyomán született. A szerző két éve rendőri védelem alatt él.

A két alkotás politikai témákat feszeget, ami az elemzők szerint nem hagyja majd hidegen az ilyesmire fogékony Sean Pennt, aki a zsűrit vezeti. Eastwood meleg cannes-i fogadtatásban részesült Changeling című mozija (amit váratlanul The Exchange címre kereszteltek át) Christine Collins igaz történetét dolgozta fel. A húszas évek Los Angelesében egy anya eltűnt fia után kutatva került szembe a korrupt rendőrséggel és egy pszichopata gyermekgyilkossal.

A veterán amerikai rendező keddi sajtóértekezletén a főszerepet alakító Angelina Jolie iránti csodálatát fejezte ki, és a legendás hírű hollywoodi dívákkal állította egy sorba. Jolie arról beszélt, hogy a film forgatása előtt veszítette el édesanyját: "Collins nagyon hasonlított az édesanyámra. Anyám sok szempontból nagyon szelíd volt, nagyon kedves, de ha a gyerekeiről volt szó, oroszlán lett belőle."

Eastwood közel négy évtizeddel ezelőtti híres filmszériájának hősével, Piszkos Harryvel is párhuzamba állította a Changeling züllött rendőrségével harcoló asszonyt. Azt a kérdést azonban elviccelte a 78 éves színész-rendező, hogy nem akar-e visszatérni a kemény zsaru szerepében, s maga helyett inkább a Tomb Raider-hős Angelina Jolie-t ajánlotta Piszkos Harrietnek.

Egy informális közvélemény-kutatásban a kritikusok az Üc Maymun (Három majom) című török családi drámát is az élmezőnybe sorolták. A franciák szíve a hazai Un conte de noel (Karácsonyi mese) felé húz, a belga rendezőtestvérek, Jean-Pierre és Luc Dardenne pedig a La Silence de Lorna (Lorna hallgatása) című munkájukkal akarják harmadszor is elvinni a Pálmát.

A dél-amerikai filmgyártás négy alkotással indult a fődíjért, a Jose Saramago regényéből készült Blindness (Vakság) mérsékelt kritikai sikerrel nyitotta meg a fesztivált. A Nobel-díjas portugál író azonban elismerően szólt a brazil Fernando Meirelles rendezéséről: "Remek film, amely közvetlen kapcsolatba került velem, és a regényemmel. Nagyon jól megcsinált adaptáció, és jó a forgatókönyv." A Lisszabonban nyilatkozó író elárulta, hogy nem avatkozott bele a film elkészítésébe: "teljes szabadságot akartam adni a rendező elképzeléseinek."

Meirelles bevallotta, hogy jobban izgatta, hogyan fogadja a filmet Saramago, mint a többezres cannes-i közönség. Úgy értékelte, hogy produkciójához képest a regény "mélyebb élmény" volt.
A Vakság "apokaliptikus fim": a történetben egy város lakóit titokzatos kór keríti hatalmába, ami miatt megvakulnak, s a rendezett világ összeomlik.

A cannes-i mustra a vasárnapi díjkiosztással zárul. Eastwoodnak a nyertesek és a vesztesek számára is volt üzenete: "Ha az ember olyan fesztiválra megy, ahol verseny zajlik, akkor be kell szállni a versenybe. Nem az a kérdés, hogy nyer-e valamit. Egy csomó jó film nyert már és egy csomó nem olyan jó film is nyert. Ez minden díjra igaz, így az akadémia díjára (az Oscarra) is... és történik, ami történik."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását