2024. április 28. - Valéria

Bölcskei Gusztáv is eljárási költséget fizethet

Nemcsak megszüntette az eljárást első fokon az egyházi bíróság ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész ügyében, hanem 345.400 forint eljárási költség megfizetésére kötelezte a panaszosokat: Bölcskei Gusztáv püspököt, a zsinat lelkészi elnökét és Nagy Sán
2008. május 21. szerda 15:44 - Hírextra
A dokumentumot, amely a Vértesaljai Református Egyház Bíróságának Sukorón, április 19-én hozott határozatát és annak indoklását tartalmazza, szerdán a Magyarországi Református Egyház zsinatán az MTI megkeresésére Csoma Áron, az egyház szóvivője hitelesnek ismerte el.
A Vértesaljai Református Egyházmegye Bírósága tavaly márciusban kizárólag azt vizsgálta, milyen szerepe volt ifjabb Hegedűs Lorántnak abban, hogy 2007 márciusában a holokauszttagadóként számon tartott történész, David Irving előadásának helyet adtak a belvárosi református egyházközség egyik termében.

Irving akkor legújabb, Nürnberg - Az utolsó csata című könyve magyar nyelvű bemutatója alkalmával tartózkodott Magyarországon, a könyvet a Gede kiadó adta ki.

Kedden a távirati iroda - akkor még a határozat teljes szövegének ismerete nélkül - az ügy kommentálására kérte Agyagási István esperest, aki a Vértesaljai Református Egyház Bíróságának elnöksége nevében - Keresztes Sándor egyházmegyei gondnok mellett - maga is aláírta a határozat szövegét.

Agyagási István akkor elmondta: Kis Boáz, az eljáró egyházmegye jogtanácsosa úgy ítélte meg, hogy az országos zsinati elnökség panaszbeadványa megalapozatlan.

Mint mondta: a határozatot több tucatnyi szemtanú meghallgatása alapján hozták, azok során megállapították, hogy a lelkész nem politikai fórumnak, csak könyvbemutatónak adott helyet. A vizsgálat azonban nem terjedt ki ifjabb Hegedűs Loránt tavaly október 23-án, a belvárosi református templom előtt tett kijelentéseire, az ügy továbbvitelekor azonban ez az esemény szintén vizsgálat tárgya lesz - folytatta az esperes.
A nemsokára kezdődő egyházi bírósági eljárás ítéletét bármelyik fél megfellebbezheti, ebben az esetben felsőbb fórumra kerülhet az egyházi eljárás, másodfokon a Dunamelléki Református Egyházkerület bírósága hozhat ítéletet, legfelső fórumként pedig a zsinati bíróság is szóba jöhet - vázolta fel a jogi eljárás lehetséges fejleményeit kedden Agyagási István.

A szerdán az MTI birtokába került - az egyház szóvivője által hitelesnek elismert - dokumentumban nemcsak a határozat, hanem annak indoklása is teljes terjedelmében olvasható.
Bölcskei Gusztáv és Nagy Sándor panaszbeadványának tényállás- és iratellenessége a dokumentum szerint egyrészt azért állapítható meg, mert mint az ezt indítványozó jogtanácsos kifejtette: David Irving 2007 márciusában legálisan tartózkodhatott Magyarországon, tekintettel arra, hogy "a magyar kormányszervek - Határőrség, Belügyminisztérium -" nem gördítettek az útjába akadályt.

Másrészt az egyházi bíróság által meghallgatott tanúk egybehangzó vallomása szerint David Irving rendezvényén "semminemű antiszemita és rasszista megnyilvánulások nem voltak". Az irat idézi a David Irvinget meghívó Gede Testvérek elnevezésű könyvkiadó képviseletében Gede Tibort is, aki szerint a rendezvény "rendben zajlott le".
Harmadrészt a rendezvényről kritikus hangon szóló - a Népszabadságban és a 168 Órában megjelent - írások, valamint a rendezvényt szintén kritikával illető református egyházügyi tanácsosok csupán "szóbeszéden" alapuló véleményeket fogalmaztak meg - olvasható a határozatban.
A széleskörű meghallgatásokon kívül a bíróság megállapította, hogy a panaszosok nem fogalmazták meg azokat a cselekményeket, illetve mulasztásokat, amelyek "az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütköznek, vagy a viselt egyházi tisztséget sértik, az egyház hitelét rontják, és a tisztséghez szükséges bizalmat megingatják" - olvasható a Vértesaljai Református Egyház Bíróságának határozatában.

A határozat a további tényállás- és iratellenes momentumok sorában említi, hogy David Irving a Szabadság téri gyülekezet templomában tartott volna előadást. Az indítványt tevő jogtanácsos ugyanis kifejti: a Szabó Dezső Katakombaszínház nem a templomban, hanem "a templom alatti részben" van, továbbá David Irving nem előadást tartott, hanem "könyvdedikálás történt, melynek természetes velejárója a szerző bemutatkozása, illetve a dedikálást kérőkkel való szóváltás". A határozat szerint az is "tényállás- és iratellenes" megállapítás a panaszbeadványban, hogy David Irvinget ifj. Hegedűs Loránt hívta meg - ezzel szemben kimondja: a történész meghívását a Gede Testvérek Bt. szervezte.

A Magyarországi Református Egyház zsinata szerdán - ahogy az MTI korábban megírta - túlnyomó többséggel úgy határozott: továbbra is jogosnak tartják az egyház elnökségének az ifjabb Hegedűs Loránt lelkipásztor tevékenységével szembeni panaszbeadványát.

A határozat szövege szerint a zsinat "ezúton is kinyilvánítja egyetértését az elnökség azon intézkedéseivel, mely során két panaszbeadványt nyújtott be ifjabb Hegedűs Loránt Budapest-Szabadság téri református lelkipásztor ellen, és kérte a lelkipásztor magatartásának-nyilatkozatainak egyházi bírósági kivizsgálását."

A református egyház elnöksége először tavaly márciusban fogalmazt
a meg panaszbeadványát a lelkésszel szemben, amiért a holokauszttagadó David Irving történész-publicista könyvbemutatójához az egyházközség egyik termében biztosított helyet.
A második panasszal akkor élt az egyházi elnökség, amikor tavaly október 23-án Szabadság téri református templom előtt ifjabb Hegedűs Loránt az elnökség szerint antiszemita kijelentéseket tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását