2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP szerint törvénysértésre buzdít a Fidesz

Éves szinten több mint negyvenmillió forintjába kerül az adófizetőknek az a négy plusz négy kurátor, akiket az MSZP a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumainak kibővítése és feltöltése esetén jelölni fog - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztat
2008. május 21. szerda 18:47 - Hírextra

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: az MSZP megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz a Kossuth téri garázdaság után most törvénysértésre buzdít.

Utalt arra, hogy a Fidesz által is megszavazott, kétharmados támogatást igénylő médiatörvény egyértelműen előírja, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeibe a kormány és az ellenzék jelöltjei fele-fele arányban vegyenek részt.

A szóvivő kitért arra, hogy az Alkotmánybíróság egy 1999-es határozata részletesen eligazít ebben a kérdésben. Bár ez a határozat mit sem változtatott az Orbán-kormány csonka médiakuratóriumokkal kapcsolatos álláspontján - jegyezte meg.

Nyakó István elmondta: a parlamenti erőviszonyok május elsejei megváltozása óta a közszolgálati médiumok vezető testületeiben a kormánynak három, az ellenzéknek hét képviselője van.

Az MSZP-nek nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy a kuratóriumi elnökségeket kiegészítse, mivel e nélkül a testületek működése, illetve minden döntése törvénytelenné válna - közölte.

Az SZDSZ delegáltjai május elsejétől - a párt koalícióból való kilépésétől - az ellenzéki oldalhoz tartoznak, így a törvény alapján a közmédiumok, illetve az ORTT kuratóriumi elnökségében ismét egyensúlyba kell hozni a két oldal létszámát: a most tíztagú testületek közül a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége 14, a Duna Televízióé pedig 12 fősre duzzadna.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását