2024. április 28. - Valéria

Muzeális köteteket fogadtak örökbe

Muzeális köteteket adtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjainak pénteken a Somogyi-könyvtárban. A könyvtár 2003-ban hívta életre a könyv örökbefogadás intézményét, amely egyfajta erkölcsi kötődést fejez ki az intézmény és az örökbefogadó között
2008. április 25. péntek 22:45 - Hírextra
Elsősorban a település prominenseit, a Szegedért Alapítvány díjazottjait, díszpolgárait ajándékozzák meg jelképesen egy kötettel, de már arra is volt néhány példa, hogy vállalkozás fogadott örökbe egy kötetet, anyagilag támogatva annak restaurálását - közölte a szakember.

Az alapítvány idei fődíjasa, Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyermekgyógyászati Klinikájának professzora Marschal: A leányoknak, anyáknak és gyermekeknek orvos-asszonyok című, 1791-ben, Erdélyben nyomtatott kötetét fogadta örökbe. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pálról elnevezett elismerését átvevő Erdélyi Ágnes, a Grand Café művészmozi alapítója Athanasius Kircher: Physiologia című, Amszterdamban 1680-ban nyomtatott albumát kapta meg jelképesen. E kötetben rézmetszetű ábrák láthatók a mozigép őséről.

A művészeti kuratórium Gregor József-díjával kitüntetett Gyimesi Kálmán Hunfalvy János: Magyarország és Erdély eredeti képekben című 1857-es kiadású könyvét, valamint egy Verdi Rigolettójának librettóját tartalmazó füzetet foghatott kézbe néhány percig.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi Nagy Béla-díjával elismert Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja Ignatio a Born: Testacea Musei Caesarei kézzel színezett, kagyló- és csigaábrákkal díszített 1780-ban, Bécsben nyomtatott albumát tudhatja magáénak jelképesen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását