2024. április 29. - Péter

A családok egyharmada szegény

Kiadásaikat tekintve az ukránok 28,6 százaléka szegénységben él - derült ki az Ukrán Statisztikai Állami Bizottság felméréséből.
2008. május 21. szerda 08:59 - Hírextra

Az állami hivatal szociológusai Ukrajna-szerte 10,6 ezer családot kérdeztek meg 46 kiadási kategória - közte élelmiszerekre, gyógyszerekre, oktatásra, lakásra, üdülésre fordított költségeik - alapján arról, hogy milyen az életszínvonaluk.

A felmérésnek a finance.ua ukrán internetes üzleti portálon közzétett eredményei szerint az ukrán családok 48,1 százaléka vonja meg magától a húst és halat, míg a háztartások 25,5 százaléka a friss gyümölcsön és a gyümölcsleveken takarékoskodik. A megkérdezett családok 40,6 százaléka a ruházkodáson spórol, 34 százaléka pedig évente egy alkalommal sem engedheti meg magának az üdülést, míg a háztartások 15,8 százaléka még a közműszámlákat sem tudja kiegyenlíteni.

A kutatást végző szakemberek szerint a szegények aránya a lakóhelytől és családtagok számától függően változik. Így a három és több gyermeket nevelő családok 55,3 százaléka a szegénységi szint alatt él. A felmérés szerint minél kisebb a gyermekszám, annál magasabb a család életszínvonala: a kétgyermekes háztartások 30,8 százaléka, az egygyermekesekének csak 26,3 százaléka minősül szegénynek.

Nagyon nehezen élnek a kereső nélküli családok, ezek 38,5 százaléka tartozik a szegények kategóriájába, míg a vidéki lakosság helyzete még rosszabb: a falun élők 44,6 százaléka nincstelen. Legalacsonyabb a szegénység szintje (21,4 százalék) azokban a városi családokban, amelyeknek minden tagja munkaképes korban van.

Amellett, hogy Ukrajnában magas a szegények aránya, a nincstelenek száma tovább növekszik. A statisztikai adatok szerint míg 2006-ban a szegények aránya a társadalomban 28,1 százalék volt, addig 2007-re ez az arány 28,6 százalékra nőtt. Ugyanakkor csökkenőben van a jövedelmi szakadék, mivel tavalyelőtt az ukrán háztartások legszegényebb 10 százaléka még 7,1-szer költött kevesebbet a legtehetősebb 10 százaléknál, a múlt évben ez a szorzó már csak 5,4-szeres volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását