2024. április 28. - Valéria

Nemcsak a nőket sújtja a családon belüli erőszak

Tíz férfiból hárman életük során áldozatai voltak már partnerük erőszakjának - állítja egy ritka elemzés, amely a férfiak testi és mentális egészségét vizsgálta.
2008. május 20. kedd 13:37 - Hírextra

"Számos férfi él át családon belüli erőszakot, noha nemigen hallunk erről. Ők nem beszélnek róla, mi nem kérdezzük őket. A tanulmányunkkal üzenni akarunk nekik: van megoldás a helyzetükre" - magyarázta Robert J. Reid, a seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Reid és csoportja korábban a családon belüli erőszak szerepét vizsgálta a nők egészségi állapotának alakulásában. Jelenlegi kutatásuk, amelynek eredményei a Preventive Medicine című folyóirat következő számában jelennek meg, az áldozattá váló férfiakról ad jelentést.

A felmérésben részt vevő 420 férfit a fizikai és nem fizikai erőszakról - fenyegetettség, a biztonságérzet elvesztése, kontroll alatt tartott viselkedés - kérdezték. "Vagyis igazán nem az apróbb nézeteltérésekről van szó" - fűzte hozzá Reid.

A 18-54 éves férfiak 14,2 százaléka számolt be arról, hogy a erőszaknak valamilyen formáját átélték az elmúlt öt év során, 6,1 százalékuk pedig az utóbbi 12 hónapban. Az 55 év felettiek némiképpen jobb helyzetben vannak: a múlt öt évben 5,3, a múlt évben 2,4 százalékukat érte családon belül agresszió. Életük során fiatalabbak 30,5 az idősebbek 26,5 százalékát bántalmazta partnere, az esetek felében fizikailag is.

Mindazonáltal, a fizikai erőszak a férfiak esetében közel sem volt annyira durva, mint amilyenről Reid korábbi vizsgálatában a nők beszámoltak: súlyosnak a férfiak 20-40 százaléka ítélte a bántalmazást a nők 61 százalékával szemben.

Egyetlen erőszakos eset - legyen bár fizikai vagy lelki - a férfiak esetében sem jelenti a kapcsolat végét: az áldozatok többsége a lelki terrort rendszeresen tűrte. A fizikai bántalmazás a legtöbb esetben nem tartott tovább egy évnél.

A családon belüli erőszakot elszenvedő férfiak - főként az idősebbek - általában több mentális és egészségügyi problémával küzdenek, mint a harmonikus háttérrel rendelkező társaik.
Lehetséges, hogy az erőszak férfi áldozatai valójában saját erőszakos viselkedésük retorzióját szenvedik el - tette hozzá Reid, de a felmérés erre a kérdésre nem képes választ adni.

A kutatás egyáltalán nem a nők elleni erőszakot próbálja bagatellizálni: "továbbra is rendkívüli figyelmet kell szentelnünk a nők elleni agressziónak, de az erőszak minden formáját meg kell akadályoznunk" - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását