2024. április 19. - Emma

Tanácsadóval a kilók ellen

Személyes tanácsadó segítségével könnyebb megőrizni a testsúlyt - derült ki egy amerikai kutatásnak hála. A túlsúlyosság egyre komolyabb egészségügyi problémává válik világszerte. Az elhízott embereknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek, a hipert
2008. március 13. csütörtök 09:17 - Hírextra
Sokan képesek lefogyni, ám gyakran sikertelen küzdelmet folytatnak, hogy megtartsák testsúlyukat. Egy idő után újból meghíznak, s gyakorta sokkal többet szednek vissza, mint amit leadtak.
Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy könnyebb-e megőrizni a testsúlyt, ha a lefogyott személy rendszeresen érintkezik egy képzett tanácsadóval, mint ha az interneten olvassa a hasznos tanácsokat. Mint kiderült, a személyes konzultáció segít. A testsúlyban mutatkozó különbség azok között, akik a tanácsadók szolgáltatásait igénybe vették és akik nem, ugyan csekély volt, a kutatók szerint azonban egy kis differencia is sokat javít az érintettek egészségügyi állapotán.

A vizsgálatba 1032 középkorú, elhízott személyt vontak be az Egyesült Államok négy településén. Az érintettek a hathónapos súlycsökkentő program során átlagosan 8,5 kilogrammtól szabadultak meg. A továbbiakban a kísérlet résztvevőit három csoportra osztották, s sorsukat további két és fél évig kísérték figyelemmel.

Az első csoport tagjai havonta személyesen konzultáltak az étrendről és testmozgásról egy jól képzett tanácsadóval. A megbeszélések telefonon zajlottak, ám négyhavonta egyórás személyes találkozóra is sor került. A második csoport tagjai egy interaktív weboldalhoz kaptak hozzáférést, amelyről minden az étrenddel és a testmozgással kapcsolatos információt beszerezhettek. A harmadik csoport tagjait magukra hagyták. A vizsgálat végére a kísérlet összes résztvevője visszahízott valamennyit. Az első csoport tagjai átlagosan 4 kilóval gyarapodtak, a másodiké 5,2 kilót híztak, míg a harmadiké 5,5 kilót.

"Az interaktív weboldalt maximálisan a fogyni vágyók igényeihez igazítottuk. Ám az internet soha nem lehet annyira interaktív, nem reagálhat oly érzékenyen az emberek szükségleteire, mint egy másik ember" - vonta le a végső konklúziót a vizsgálatot irányító Laura Svetky.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását