2024. április 25. - Márk

Juronics lemondott

Lemondott a Magyar Táncművészek Szövetségének (MTSZ) elnöki posztjáról Juronics Tamás. A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője kedden az MTI-nek elmondta: távozásának egyik oka, hogy a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként nem jut elég idej
2008. május 20. kedd 16:34 - Hírextra

Kifejtette: mivel a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója lett, jelentős feladatokat kell ellátnia, ezért inkább ezekre szeretne koncentrálni. A Szegedi Kortárs Balett és a színház mellett már most sem jut elég idő a szakma érdekeinek intenzív képviseletére.

Távozásának másik okaként azt említette, hogy amikor szeptemberben elvállalta az elnöki tisztséget, az volt a célja, hogy a szakmát megpróbálja egyesíteni, egységesíteni, a szövetségből kilépett tagokat visszacsábítani, és elkezdődjön egy szakmai kommunikáció.

Mint mondta, ez nem így történt, a kilépett csapat nem volt hajlandó a beszélgetésre, nagyon elzárkózott, sőt intenzív és erős támadások érték a szövetséget és őt magát is. Juronics Tamás ezekkel a támadásokkal nem tudott mit kezdeni; megjegyezte: nem akar egyik klikkhez sem tartozni, háborúskodásban nem akar részt venni.

"A pozíció okán én nem szeretek háborúzni" - mondta a művész.
A szövetségből kilépett együttesek más társulatokkal februárban alapították meg a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületét.

Juronics Tamás szerint a két szervezet közötti konfliktus hátterében valószínűleg pozíciónyerés, bizonyos helyzetekben való elsőbbség megszerzése áll. Mint elmondta, a kilépettek azon igyekeznek, hogy a jövőben ők legyenek a minisztériummal való reprezentatív kapcsolattartók. A lemondott elnök szerint ez nem biztos, hogy megvalósulhat, hisz a taglétszámuk meglehetősen kicsi, szemben a Magyar Táncművészek Szövetségével, melynek jelenleg is 27 társulat a tagja.

Úgy vélte: ezek nem biztos, hogy jó folyamatok, a közös munka sokkal hasznosabb lenne, ennek hiányában ugyanis megosztottá válik a szakma. Hangsúlyozta: még rosszabb ez most, amikor készül az előadóművészeti törvény, és ebben a helyzetben nagyon egységes lobbytevékenységre lenne szükség a táncművészek részéről.

Juronics Tamás megemlítette: a szervezet elnökségének tagjaként a jövőben is részt vesz az MTSZ munkájában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását