2024. április 20. - Tivadar

A rendszerváltás előtt boldogabbak voltunk?

Tízből hat felnőtt véli úgy 2008-ban, hogy a második világháború és a rendszerváltás közötti időszak volt a legboldogabb - olvasható a GfK Hungária Piackutató Intézet 2008-as felmérésében.
2008. május 20. kedd 11:54 - Hírextra

Az intézet ezer 15 éven felüli állampolgár körében végzett felmérést arról, hogy az elmúlt évtizedekre visszagondolva, szerintük mikor voltak a legboldogabbak az emberek Magyarországon - írták a felmérés a távirati irodához kedden eljuttatott összegzésében.

Az adatok tanúsága szerint az életkor előrehaladtával szépülnek az emlékek az 1989 előtti évekről. Erre utal, hogy az 50 éves és idősebb korosztályban a válaszadók 80 százaléka a rendszerváltás előtti időket tekinti boldogabbnak. A 40-49 évesek csaknem háromnegyede, a rendszerváltást iskolásként és fiatal felnőttként átélők 55 százaléka ért ezzel egyet. A legfiatalabb korosztály (a 15-29 évesek) körében ez az arány már csak 24 százalék.

A vizsgálatokat 2001-ben és 2008-ban is elvégezték, ennek alapján 2001-ban a válaszadók több mint fele, hét évvel később már 62 százaléka vélte boldogabbnak a múlt rendszerben eltöltött éveket.

A megkérdezetteknek mindössze 17 százaléka gondolta úgy az első felméréskor, hogy a rendszerváltás utáni idők jobbak voltak, ez az arány 2008-ban 14 százalékra apadt.

Az iskolázottsági szint emelkedésével csökken a rendszerváltást megelőző időszakot boldogabbnak tartók aránya. A diplomások több mint fele, az érettségivel rendelkezők közel 60 százaléka, az általánost, illetve szakmunkásképzőt végzettek pedig körülbelül 65 százaléka gondolja vidámabbnak a szocializmus éveit.

A második világháború előtti idők iránt nosztalgikus érzéssel a megkérdezettek 11 százaléka viseltetett 2008-ban. Főként a budapestiek gondolkodnak így és a rendszerváltás utáni éveket is ők tekintik boldogabbnak - áll a felmérésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását