2024. május 16. - Mózes, Botond

Támogatás a filmeknek

A kulturális sokszínűség jegyében az Európai Unió olyan programot kíván mielőbb elindítani, amely támogatja az EU-tagállamok és a harmadik világ országai közti audiovizuális és filmes koprodukciókat - jelentette be hétfőn a 61. Cannes-i Filmfesztiválon Vi
2008. május 19. hétfő 22:38 - Hírextra

A világ legjelentősebb filmes seregszemléjén 15 tagállam - köztük Magyarország - képviselőinek részvételével idén hatodik alkalommal megrendezett Európa Napra - amelynek fővédnöke a tavalyi Arany Pálmát elnyerő Christian Mungiu román filmrendező volt - először látogatott el José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Barroso megnyitójában kiemelte, hogy az idei fesztiválra meghívott 57 játékfilm közül 14-et támogatott társfinanszírozási formában az EU Média programja 900 ezer euróval, a 22 versenyfilm közül 5, (köztük Mundruczó Kornél Deltája) készült uniós támogatással. A cannes-i válogatás jól tükrözi az 1989-ben, az európai koprodukciós alkotások és az európai mozi népszerűsítésére létrehozott Média program jelentőségét - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

A 15 ország képviselőinek közös sajtótájékoztatóján Viviane Reding elmondta: nagyon konstruktív megbeszélés folyt az audiovizuális politikáért felelős miniszterekkel, akik a lényegi kérdésekben egyetértettek. A biztos szerint az Európai Bizottság elnökének látogatása Cannes-ban "olyan erős jelkép", amely azt tükrözi, hogy Európa hisz az európai moziban és az európai rendezőkben.

Magyarországot Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára képviselte a cannes-i találkozón, amelyen elvi megállapodás született arról, hogy az EU még az év vége előtt Média Mundus néven, a Média program mintájára, de attól függetlenül, külön költségvetéssel működő programot dolgoz ki az unión kívüli országokkal való filmes és audiovizuális együttműködés elősegítésére.

A szakállamtitkár az MTI-nek Cannes-ban elmondta: Magyarország támogatja a harmadik világ országaival kialakítandó koprodukciók erősítését, amennyiben ezek az országok hajlandóak a szabályozások és a jogi kérdések betartására, és nem sértik a szólásszabadság elvét. A magyar álláspont szerint az oktatás szerepét is erősíteni kell ebben a párbeszédben, mert csak a neveléssel lehet a más kultúráktól való félelmet csökkenteni és a nyitást mások felé az élet részévé tenni.

A filmnek és a televíziónak óriási a hatása a kultúrák közti párbeszédben, ezért nagyon nagy a felelőssége. Emiatt fontos Magyarország részvétele az új programban - mutatott rá Bogyay Katalin.
A találkozót követően a tagállamok képviselői Barrosóval együtt az idén 100 éves Manoel de Oliviera portugál rendezőt köszöntötték a cannes-i fesztiválpalota dísztermében. Gilles Jacob fesztiválelnök a teljes életműért járó Arany Pálmát nyújtotta át a portugál rendezőnek, akinek levetítették első, 1930-ban készült Douro, Faina, Fluvial című filmjét.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását