2024. május 3. - Tímea, Irma

Strabag-díj a képzőművészeknek

Öt fiatal képzőművész veheti át pénteken a Strabag festészeti ösztöndíjat Budapesten, a Ludwig Múzeumban, ahol a nyertes pályázók munkáiból kiállítás is nyílik - közölte az intézmény az MTI-vel.
2007. szeptember 13. csütörtök 08:40 - Hírextra

A tájékoztatás szerint a rangos szakmai zsűri ebben az évben összesen 77 pályázó közel 200 alkotása közül választotta ki a nyerteseket.

A zsűri az egymillió forinttal járó fődíjat a legfiatalabb pályázónak, az 1982-ben született Verebics Ágnesnek ítélte oda. Az indoklás szerint a fiatal alkotó szuggesztív, pszichologizáló portréi egyedi kompozícióikkal, színvilágukkal nyerték meg a bírálók tetszését.

A négy, egyenként 400 ezer forint értékű alkotói támogatást Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Benedek Barna és Tóth Miklós kapta.

Az összegzés szerint Barakonyi Zsombor (1972) legújabb sorozatában az animációs filmtrükkök gondolkodásmódját ülteti át a festészet médiumába. Város- és enteriőrképei szürreális látomásokat, utópikus víziókat jelenítenek meg.

Batykó Róbert (1981) munkái az ábrázolás és az absztrakció határát kutatják, hangszerrészleteket felnagyító motívumai a montázstechnikát és a festészet erőteljes ecsetkezelését állítják ellentétbe a monokróm felületekkel.

Benedek Barna (1973) nagyméretű, a fekete és fehér árnyalatait használó vásznai az op-art és a geometrikus festészet eredményeit ötvözik. Sűrű vonalakból összeállított kompozíciói egyszerre hatnak tiszta rendszerükkel és vibráló struktúráikkal.

Tóth Miklós (1974) alkotásai a stílusötvözés eszközével egyszerre csendéletek és a közelmúlt formatervezési stílusát idéző felületek. Manipulált tapétamintái és falrészletei az iróniát sem nélkülözik.
A Strabag (korábban Magyar Aszfalt) útépítő vállalat művészeti díját, amelyre évente hirdetnek pályázatot, most tizenegyedik alkalommal adják át. A díjazottak festményeiből nyíló kiállítás egy hónapon keresztül látható a kortárs művészeti múzeumban.

A kiírás szerint a pályázaton azok a fiatal képzőművészek vehettek részt, akik hivatásszerű alkotómunkát végeznek, és valamelyik képzőművészeti szakmai szervezetnek tagjai. A művészeti felsőoktatás graduális képzésében résztvevő hallgatók nem adhatták be munkáikat.
A művészeti díjra csak 40 év alatti alkotók pályázhattak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását