2024. április 29. - Péter

Film a Fehér Gárdáról

A Hódmezővásárhely és Orosháza közötti pusztákon, a helyi fiatalokból 1949 nyarán létrejött ellenállási mozgalom, a Fehér Gárda történetéről készült dokumentumfilmet mutatnak be csütörtökön Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont múzeumban.
2007. november 14. szerda 17:40 - Hírextra
A 104 perces dokumentumfilm elkészítéséhez végzett kutatások jó részét az egykori szemtanúkkal készített interjúk jelentették, ezen kívül azonban több, a Dél-Alföldön készült korabeli fényképet is összegyűjtött - tette hozzá.

A rendező közölte: a Fehér Gárda egy titkos antikommunista szervezkedés volt, magát az egész hálózatot csak a vezetők látták át. A láncszerűen felépült mozgalomban egy-egy összekötő négy emberért volt felelős, a többiekről nem tudott. A fehérgárdisták szűk körben gyűléseket tartottak, arra készültek, hogy amennyiben kitör a forradalom, akkor a folyamatok élére állnak. Vannak olyan vélekedések is, hogy a Fehér Gárda egyfajta korai előrejelzése a hét év múlva kitört népfelkelésnek - mondta a filmes.

A parasztság kifosztása, a beszolgáltatás és a padlássöprés, az erőszakos téeszesítés, a kulákság elleni hadjárat, a megfélemlítés és az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) terrorja váltotta ki azt az elégedetlenséget, amely a Fehér Gárda ellenállási mozgalom elindításához vezetett. Az első szerveződő egységek 1949-ben jöttek létre az Orosháza és Hódmezővásárhely közötti pusztán. A mozgalom főként a tanyai lakosságot ölelte fel, bár előfordultak Orosházán, Békéscsabán, Makón, Maroslelén és különösen Hódmezővásárhelyen városi-falusi sejtjei is.

A szervezkedés dél-alföldi részének két főszereplője Kovács István és Blahó János volt. Az ÁVH besúgóhálózata segítségével göngyölítette fel a mozgalmat. Elsőként Blahó Jánost fogták el a hatóságok, majd 1950 őszén fokozatosan tartóztatták le a szervezkedés vezérkarát. A harminc vádlottból Blahó Jánost és Kovács Istvánt halálra ítélték, 22 személyt Kistarcsára internáltak. A két vezetőt 1951. március 30-án végezték ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását