2024. április 28. - Valéria

Montenegro és a Karagyorgyevicsek

Montenegró kész kifizetni a magukat az utolsó szerb uralkodódinasztia örököseinek tartó Karadjordjeviceket, amennyiben a strasbourgi emberi jogi bíróság a javára dönt, de visszakövetelt vagyonukat nem adja át - közölte Nebojsa Popovic, a montenegrói turis
2008. május 19. hétfő 18:48 - Hírextra
A per, amelyre utalt, Montenegró egyik legértékesebb ingatlana, a tengerpartjának nagyjából a közepén lévő miloceri volt királyi nyaraló, s a hozzá tartozó több tucat hektárnyi terület sorsáról zajlik. Ezt Aleksandar Karadjordjevic, az 1945-ben trónjától megfosztott dinasztia jelenlegi családfője követeli, s mivel a 2006 májusa óta ismét független Montenegró kormánya hallani se akar a visszaadásáról, a strasbourgi bírósághoz fordult. Vannak egyéb igényei is: jogot formál a régi montenegrói fővárosban, Cetinjében lévő egykori szerb követségre, s a tőle nem messze, a Montenegró egyik legkiesebb fekvésű, s ezért turisták által sűrűn látogatott településén, Rijeka Crnojevicában lévő Ljeskovac-palotára.

A trónörökös, aki mindössze négy hónapos volt családja trónfosztásakor, görög hercegnő feleségével, nővérével és gyermekeivel jelenleg a belgrádi volt királyi rezidencián, a Fehér Palotában lakik, kiadásainak jelentős részét a szerb kormány költségvetéséből fedezik, s nagy kedvvel tart fogadásokat, jótékonykodik, üdvözöl világversenyeket nyerő szerb sportolókat. Közben rendszeresen elmondja, hogy Szerbiának nagy hasznára válna, ha ismét királyság lenne, amiről egyetlen - a fogadásain egyébként rendszeresen megjelenő - komoly szerb politikus sem beszél.
A történelme során egyszer, 28 éven át, 1918-tól 1945-ig a szerb királysághoz tartozó Montenegró törvényei szerint az elkobzott javak visszaszolgáltatását kimondó restitúciós törvény külföldi állampolgárra nem vonatkozik, márpedig Aleksandar Karadjordjevic ebbe a kategóriába esik.
A Montenegróban évszázadokon át uralkodó - egyszerre világi és vallási vezető - Njegosevic dinasztia mai fő képviselője, Nikola Petrovic határozottan ellenzi a Karadjordjevicek bármilyen anyagi igényének a kielégítését. Szerinte a szerb királyi családnak követelőzés helyett inkább bocsánatot kellene kérnie azért, mert 1918-ban tevékeny részese volt a montenegrói függetlenség felszámolásának, s családja vagyontól való megfosztásának. Zivko Andrijasevic montenegrói történész szerint "a provokáció klasszikus esete" az, amit a belgrádi hatalom által pénzelt, magamutogató Karadjordjevic-család művel.

A visszakövetelt Milocer egyébként szervesen hozzátartozik a Sveti Stefan nevű parányi szigethez, amelyen szinte kizárólag lakosztályokból álló szállodák vannak, s bennük egy éjszaka ára tízezer euró körül kezdődik. Ezt a milliárdosoknak szánt üdülőparadicsomot az Aman Resorts nevű szingapúri vállalat vette meg a montenegrói kormánytól, s már javában dolgozik Milocer rendbehozatalán, hasonló színvonalú - és bevételt hozó - üdülőhellyé fejlesztésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását